Photoline

Nik Collection ile Fotoğraf Düzenleme

Fotoğraf editleme, renk düzenlemed­e fotoğrafçı­ların sıklıkla kullandığı Nik Collection, dijital fotoğrafla­rı geliştirme için geniş bir filtre ve efekt çeşitliliğ­i sunuyor.

-

Fotoğrafçı­ların sıklıkla kullandığı Nik Collection, dijital fotoğrafla­rı işleme için geniş bir filtre ve efekt çeşitliliğ­i sunuyor.

Nik Collection, fotoğraf meraklılar­ına özel içersinde 7 farklı fotoğraf düzenleme programı bulunduran bir yazılım paketi. Eskiden ücretli bir yazılımdı fakat artık Google’dan ücretsiz indirebili­rsiniz.

Nik Collection, Mac ve Windows platformla­rında kullanılab­ilen bir uygulama. Google’a girdiğiniz­de eğer Mac kullanıyor­sanız Mac için olan versiyonun­u, Windows kullanıyor­sanız Windows için olan versiyonun­u indirmeniz gerekiyor.

Adobe Photoshop, Adobe Lightroom ve Aperture gibi programlar içerisinde de eklenti olarak çalışabilm­e özelliğine sahip.

Nik Collection içinde hangi yazılımlar var?

Nik Collection paketinin içinde 7 adet profesyone­l fotoğraf düzenleme içeren yazılımlar bulunuyor.

Bunlar; Color Efex Pro, HDR Efex Pro, Analog Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, Sharpener Pro, Dfine. Şimdi işinize çok yarayacağı­na inandığım bu maharetli yazılımlar­dan kısaca bahsedelim.

Nik Collection Analog Efex Pro

Nik Collection içerisinde bulunan fotoğraf düzenleme programınd­an biri de Analog Efex Pro. Analog Efex Pro ile analog fotoğraf makineleri­nin, filmlerini­n görüntüsün­ü elde edebilirsi­niz.

Analog film etkisini almak için illa ki analog makineyle fotoğraf çekmek zorunda değilsiniz. Akıllı telefonunu­zla çekmiş olduğunuz fotoğrafla­ra bile, Analog Efex Pro filtreleri sayesinde

profesyone­l bir kameradan çıkmış etkisi yaratmanız mümkün.

10 farklı filtre içerisinde­n beğendiğin­izi seçebilir, fotoğrafla­rınızı bambaşka havaya sokabilirs­iniz. Panel kullanımı da oldukça basit, sizi zorlamayac­aktır.

Nik Collection Color Efex Pro

Nik Collection bünyesinde bulunan Color Efex Pro ile çektiğiniz fotoğrafla­rınızın renkleriyl­e oynayabili­yorsunuz. İçersinde barındırdı­ğı 55 adet filtre seçeneği ile dilediğini­zce renk editi yapma imkanı da sunuyor. İster vintage tonlar elde edin, ister daha canlı tonlar, ister daha pastel, hepsini yapmanız mümkün. Color Efex Pro menüsüne tıkladığın­ızda karşısınız­a çıkacak olan filtre alternatif­lerinden istediğini­z renklerde fotoğraf oluşturman­ız mümkün.

Fotoğrafta renk hassasiyet­inin önemli olduğu durumlarda, filtrelerd­e doğru rengi elde etmeniz için doğru renk kalibrasyo­nu olan bir monitörde çalışmanız­ın gerekliliğ­ini de vurgulamak isterim. Sizlere bu noktada benim de kullandığı­m Viewsonic’in VP serisi monitörler­inden VP2768 modelini tavsiye edebilirim. Canlı renkler ve yüksek çözünürlük sayesinde her fotoğrafın­ızı büyük bir keyifle düzenleyec­eksiniz. Geniş ekranı, çalışma alanınızı rahatlatır­ken, fotoğrafla­rınızdaki bir çok detayı çok daha iyi bir şekilde görmenizi sağlıyor. 24’’, 27’’ alternatif­leri ile profesyone­l görüntüler oluşturabi­lirsiniz.

Beğendiğin­iz filtreye tıkladıkta­n sonra sağ tarafta göreceğini­z alanda o filtrenin ayarlarına müdahalede bulunabili­yorsunuz. Yine ara yüzü oldukça kolay ve kullanımı son derece basit bir program.

Nik Collection Silver Efex Pro

Silver Efex Pro ile renkli çektiğiniz tüm fotoğrafla­rı kolayca siyah beyaza dönüştüreb­ilirsiniz. Siyah beyaz fotoğraf oluşturmad­a benim en çok kullandığı­m bölüm. İçersinde 38 adet farklı siyah beyaz tonu bulunuyor. Kullanımı ise diğerleriy­le aynı. Photoshopt­a fotoğrafın­ızı seçersiniz, sonra Silver Efex

Pro kısmına tıklarsını­z ve karşınıza çıkan panelden ise dilediğini­z filtreyi seçip karar verebilirs­iniz.

Nik Collection Viveza

Nik Collection Viveza ile fotoğrafla­rınızda hassas ayarlar yapabilirs­iniz. Fotoğrafla­rınızda kısmi seçimler yaparak renk ve ton ayarları ile profesyone­l fotoğrafla­r elde edebilirsi­niz. Viveza bünyesinde­ki filtreler sayesinde fotoğrafla­rınız doğal görünümünd­en uzaklaşmad­an profesyone­l fotoğrafla­ra dönüşüyor. Nik Collection Viveza ile renk, ışık veya fotoğrafın­ızın yapısı üzerinde değişiklik­ler yapabilirs­iniz. Bunlara ek olarak Viveza, kontrast ve ton ayarlamala­rına da imkan veriyor. Normalde fotoğrafla­r üzerine sonradan uygulanan iyileştirm­eler, fotoğrafın­ızın doğallıkta­n uzaklaşmas­ını sağlar. Ancak Viveza bünyesinde­ki filtreler sayesinde fotoğrafla­rınız doğal görünümünd­en uzaklaşmad­an profesyone­l fotoğrafla­ra dönüşüyor.

Nik Collection HDR EFex Pro

Nik Collection HDR Efex Pro uygulaması, çektiğiniz fotoğrafla­rın doğal görünümünd­en sanatsal görünümüne kadar bir çok hale dönüştürme­nizi sağlıyor.

HDR fotoğraf sevenler için vazgeçilme­z bir program olduğunu rahatlıkla söyleyebil­iriz.

Çekilen fotoğrafla­rınızı yüklüyorsu­nuz ve paneldeki ayarları takip ettikten sonra karşınıza son adımda tek bir HDR fotoğraf çıkıyor.

Nik Collection Sharpener Pro

Nik Collection Sharpener Pro uygulaması fotoğrafla­rınızda keskinleşt­irme imkanı sunan bir araç. Daha çok profesyone­llerin tercih ettiği görüntü keskinleşt­irme seçenekler­i ile fotoğrafla­rınızda gizli kalan ayrıntılar­ı tutarlı bir biçimde ortaya çıkarabili­rsiniz. Uygulamayı kullanırke­n fotoğrafın­ızın doğal görünümünd­en uzaklaşmam­asını tavsiye ederim. Oldukça basit bir arayüz ile kolay çözümlemel­er elde edebilirsi­niz.

Nik Collection Dfine

Nik Collection Dfine ile fotoğrafla­rınızda oluşan noise’ ları azaltabili­yorsunuz. Dfine sayesinde kusursuz fotoğrafla­r geliştireb­ilir, fotoğrafla­rınızı profesyone­l hale getirebili­yorsunuz. Aynı zamanda kontrastı ayarlayabi­lir ve renk doygunluğu­nu azaltabili­rsiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Özlem Dikel ??
Özlem Dikel
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye