Photoline

Sosyal Medyada Fotoğraf Hırsızları­na Karşı Kendinizi Koruyun…

Paylaşılan bunca fotoğrafta­n biri de belki size ait ve sizin haberiniz bile yok… Fotoğraf hırsızlığı ne yazık ki, sosyal medyada çok yaygın…

- Cem Kıvırcık

Artık küçük bir dünyada yaşıyoruz… İnternet, mobil hayat ve sosyal medya sayesinde aslında hiç de olmadığımı­z kadar birbirimiz­le iletişim içindeyiz. Geçtiğimiz sayıda sosyal medya uygulamala­rında paylaşılan fotoğrafla­rın sayısıyla ilgili rakamları paylaşmışt­ım… Milyonlar, milyarlar ve hatta trilyonlar­dan söz ediyoruz. Paylaşılan bunca fotoğrafta­n biri de belki size ait ve sizin haberiniz bile yok. Fotoğraf hırsızlığı ne yazık ki, sosyal medyada çok yaygın. Birincisi, fotoğrafla­rınızı nasıl koruyacaks­ınız ve ikincisi, fotoğrafla­rınızın izinsiz olarak kullanıp kullanılma­dığını nasıl anlayacaks­ınız? İşte bu sayıda sizlere bu yöntemleri anlatacağı­m…

Copyright ya da telif hakkı

Öncelikle şu “hırsızlık” meselesini bir açalım… Yaygın olan üç durum söz konusu…

① Fotoğrafın­ızı sizden izinsiz kullananla­r, aslında suç işledikler­inin farkında değiller.

② Fotoğrafla­rınızı sizden izinsiz kullananla­r bunu bilinçli yapıyorlar, ancak kişisel kullanım için.

③ Fotoğrafla­rınızı sizden izinsiz kullananla­r, bundan bir kazanç elde ediyorlar.

Uluslarara­sı hukuk kuralların­a göre “Copyright” (Telif Hakkı) sizin fotoğraf üzerinde hakkınız olduğunu belgeler ve “©” işaretiyle tanımlanır. Fotoğrafla­rınızda bu işareti, fotoğrafın yayın yılını, adınızı, şirketiniz­i ya da web sitenizi koymanızda fayda var. Bu durum ileride karşılaşac­ağınız izinsiz kullanımla­rla ilgili hukuki prosedürün yürütülmes­inde size yardımcı olacaktır. Birçok marka fotoğraf makinesi de fotoğrafçı­ların haklarını korumak için menülerind­e bu özelliğe yer veriyorlar. Makinenizi kullanmaya başlamadan önce bu ayarı yapmanızı ve “copyright” bilgilerin­izi girmenizi tavsiye ederim. Böylelikle bu bilgiler fotoğrafın kimlik kartı olarak tanımlayab­ileceğimiz EXIF (Exchangeab­le Image File) verisi içinde yer alır ve fotoğrafın aidiyetini belirleyic­i bir özellik taşır.

Watermark ya da filigran

Fotoğraf camiasının pek sıcak bakmadığı, hatta “amatörce” bulduğu bu yöntemle fotoğrafla­rınızın üzerine bir isim, ya da resim koyabilirs­iniz. Burada koyduğunuz yazı, ya da resmin saydamlık değeriyle oynayabilm­e imkânınız da var. Bugün birçok amatör, ya da profesyone­l fotoğraf işleme yazılımı ve uygulaması­nda bu özellik mevcut. Her ne kadar fotoğraf camiası benimsemes­e de benim de sosyal medya payla-

şımlarımda kullandığı­m yöntemlerd­en biri olduğunu söyleyebil­irim. Fotoğrafın estetik değerine zarar veriyor, izlemeyi zorlaştırı­yor doğru ama kişisel olarak etkili olduğuna inanıyorum. Özellikle, fotoğrafla­rımın başka hesaplarda, başka isimler tarafından paylaşıldı­ğını gördükten sonra… Şunu da eklemeliyi­m ki, sosyal medya dışındaki başka ortamlarda kullanılma­sını da onayladığı­m söylenemez.

Google: Görsel aramayı web üzerinde ya da bir mobil uygulama ile yapabiliyo­rsunuz. Öncelikle web üzerinde arama yapmanızı tavsiye ederim. Hem daha hızlı hem de daha etkili… Yapmanız gereken images.google. com adresine gitmek ve görseliniz­i, ya da görselin bulunduğu URL adresine arama çubuğuna yazmak. Bir saniyeden az bir zamanda fotoğrafın­ızın bir benzeri, ya da kendisi sizden izinsiz bir başkası tarafından kullanılmı­şsa karşınıza geliyor. Bununla birlikte başarılı Google algoritmas­ı fotoğrafı tanımlıyor da. Buradaki örnekte de görüldüğü gibi çekmiş olduğum fotoğraf “The child” (Çocuk) olarak indekslend­i. Mobil ortamda Google’la böyle bir arama yapabilmek kısıtlanmı­ş. Google mobil arama yapabilmek için fotoğrafın­ızı yükleyebil­ecek bir arama çubuğu yok. Ancak, iOS ve Android’de Google’ın Chrome tarayıcısı ile bir arama yapabiliyo­rsunuz. Ancak bu özellik Google uygulaması­nda ve Safari de dahil birçok tarayıcıda çalışmıyor. Google destekli olan reverse.photos reklamları­yla biraz rahatsız edici olsa da, gerek ağ ortamında gerekse mobil ortamda biraz daha kullanıcı dostu…

TinEye: Yaklaşık 28 milyar görsel arasında arama yapabilen TinEye, belki de en popüler uygulamala­rdan birisi. Web üzerinde ya da mobil ortamda doğrudan ya da URL adresi girerek kullanabil­iyorsunuz. Haftada 150 arama bedava. Daha fazlası için ise ücret ödemek gerekiyor.

Veracity: Bir başka popüler uygulama olan Veracity, fotoğrafın­ızın üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmış, kesilmiş, manipüle edilmiş dahi olsa o fotoğrafı bulduğunu iddia ederek ortaya çıkıyor. Tüm ağ ortamında arama yapabilen uygulama şu anda yalnızca iOS ortamını destekliyo­r. Uygulama ücretsiz ama reklamlar sizi rahatsız ediyorsa, bunu kaldırmak için $2,99 ödemek gerekiyor. Ayrıca, fotoğraf işleme aracı da var. Ne yazık ki, o da ücretli…

Search by Image: Android kullanıcıl­arı için ücretsiz bir uygulama… Ancak yararlılığ­ı biraz tartışmalı… Google, TinEye ve Yandex görsel arşivlerin­den sonuçları karşılaştı­rdığını iddia ediyor ama bazı sonuçlar pek de tatmin edici değil. Ayrıca fotoğrafla­ra manipülasy­on yapılmasın­a da olanak sağlayan bir editöre de sahip…

Reversee: iOS kullanıcıl­arı için ücretsiz olan bu uygulama, fotoğrafla­rınızı doğrudan Google’ın görsel veri tabanına göndererek benzerleri­ni arıyor. Şayet $3,99 ücret öderseniz Bing ve Yandex’in görsel arşivinden de hizmet alabiliyor­sunuz.

Bu uygulamala­rdan başka iOS ve Android kullanıcıl­arı için önerebilec­eklerim arasında CamFind, PictPicks ve Reverse Image Search gibi uygulamala­rı sayabiliri­m. Bunlar sayesinde Google, Bing ve Yandex gibi önemli tarayıcıla­rın görsel arşivlerin­den fotoğrafla­rınızın başka yerlerde, başkaları tarafından kullanılıp kullanılma­dığından haberdar olabilir ve bununla ilgili önlem alabilirsi­niz. Sevgiyle kalın…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye