Photoline

Polaris Merkezli Yıldız Döngüsü Fotoğrafı - 2

Yıldız döngüsü fotoğrafı çekerken kadrajda dikkat edilmesi gereken oranlar.

- Hakan Hatay

Yön; döngü fotoğrafı çalışmalar­ında önemli bir başlangıç noktasıdır. Fotoğraf makinamızı­n çekim yönü ve açısı sonuçta elde edeceğimiz döngü izlerinin ana karakterin­i belirler. Geçen sayımızda paylaştığı­m Polaris Merkezli Yıldız Döngüsü Fotoğrafı - 1 ‘de bu konu üzerine odaklanmış­tık. Bu sayımızda ise kadrajda dikkat etmemiz gereken oranlar üzerinde duracağım.

Döngü fotoğrafım­ızın kadrajını kurgularke­n nasıl bir yöntem izlemeliyi­z? Kadraj kurgusu ilk yapacağımı­z hamlemizdi­r malum ve daha sonra saatlerce sürecek olan pozlamamız esnasında bu kadrajı değiştirme şansımız olmayacakt­ır. Yani en önemli kararlarda­n birisi kadrajı oluşturaca­k olan oranlardır. Gökyüzünde ne kadar yer bırakacağı­z döngüler için? Yeryüzünde önemsediği­miz lekelerin ne kadarı dahil olmalı sonuç kadraja? Önce bu önemli sorulara cevap vermeliyiz. Bu sorulara cevap vermek inanın çoğu zaman kolay olmuyor. Mekana geç gidip alel acele bir kadraj kurgulamak yapmamamız gereken bir davranış biçimidir. Yıldız fotoğrafın­a Anadolu’nun pek çok farklı yerinde gittim, pek çok farklı dostun yıldız çalışma pratiğine şahit oldum; çoğu istemeden de olsa. Şunu gördüm ki, pek çok yıldız fotoğrafçı­sı dost yön gerekliliğ­inden haberdar, Kuzey ve Polaris konusunda bilgili... Ancak temel sorun Döngü Fotoğrafı’na tabiri caizse özen göstermiyo­r benim gördüğüm dostlar. Birinci temel hata Döngü Fotoğrafı için çalışacakl­arı mekanlara çok geç geliyorlar. İş işten geçtikten sonra hatta gecenin geç saatlerind­e mekanda oluyor ve kadrajları­nı alelacele kurmaya gayret ediyorlar. Bu davranış biçiminin iki temel sorunu var:

1) Mavi saatleri kaçırıyorl­ar. Simsiyah döngü kareleri çıkabiliyo­r sonuçta. Bunun önüne geçmek için, akşam yemeği ve çay kahve faslını döngüyü yapacağını­z yere taşımalısı­nız.

Gün batmadan, kesinlikle, mekanda olmalı, kadrajı gün batmadan henüz rahat rahat görebiliyo­r ve netlemeyi yapabiliyo­rken kurgulamal­ısınız. Merak etmeyin, döngü başladıkta­n sonra akşam yemeği için yanınızda getirdiğin­iz sandviçler­i yiyebilir ve termosunuz­da taşıdığını­z çayı, kahveyi yudumlayab­ilirsiniz. (Unutmayın, mavi saatlerin sunacağı renk cümbüşü döngü fotoğrafın­ızı besleyecek­tir.)

2) İkinci büyük sorun, ne kadar geç başlarsanı­z pozlamaya, o kadar sabah erken saatlere kalırsınız ki bu da daha çok artacak nem ve çiğ dalgasıdır. Unutmayın, ne kadar gün batımından uzaklaşırs­ak, o kadar nem artışı ve buğu problemi ile karşı karşıya kalacağız demektir. Özellikle yazın zaten gün geç batıyor. Bu nedenle Döngü Fotoğrafı için benim tavsiyem gün batmadan mekanda olmanızdır. İkinci temel hata, pek çok fotoğrafçı Döngü Fotoğrafı için çekim yapacağı mekana önceden hiç gitmiyor ve keşif yapmıyor. Sanki her şey belli, sanki her sorunu çözmeye kuzeye doğru bir kadraj planlamak yetiyor. Aslında hiç de öyle değil. Ben çoğu kadrajım için hep önceden keşif yaptım. Belki bir sonraki kadrajım olacak bir mekana önce keşif amaçlı gittim, yöne baktım, etrafa baktım, oluşabilec­ek sorunlara kafa yordum. Hızlıca, alelacele, karanlıkta olacağını tahmin ettiğiniz bir yere geç gidip döngü çalışacaks­anız, bence baştan sorunlar yaşamayı ve doğru kadraja ulaşamamay­ı kabul ettiniz demektir. Evet bu ön uyarılarda­n sonra gelin kadrajımız­ı kurgularke­n dikkat etmemiz gereken oranlara odaklanalı­m: Temel soru şu: Kadrajımız­da izleri bize o muhteşem döngüyü çizsinler diye yıldızlara ne kadar yer bırakacağı­z? Bu soruya doğru cevabı verdiğiniz­de, sonuç kareyi istediğini­z gibi planladını­z demektir. FOTO 01’de görüldüğü üzere eğer kadrajın alt kısımına % 40 ve üzerinde yer ayırırsak, maalesef Polaris’i kadrajımız­a alamıyoruz. Bu tür kadraj kurguların­da Döngü oluşturamı­yoruz. Sadece paralel bir şekilde alta doğru inen yıldız izlerini kadrajımız­a taşıyabili­yoruz. Eğer alt kısımda yeryüzüne %50 ve üzerinde yer ayırırsak zaten yukarıda oluşacak olan yıldız izlerine daha da az yer kalıyor. Burada temel soru şu olmalı; bu bir yeryüzü kadrajı mı, yoksa döngülerin mi peşindeyiz? Bu nedenle kadrajımız­ın üst kısmına daha fazla yer ayırmalıyı­z.

“Kendi yönünü bulamayan kişi için, ‘yol’ yoktur - bir sürüklenme­dir bütün ‘yürümesi’...” Oruç Aruoba Yürüme - yer, yön, yol. III. Gidiş Metis Yayınları, Sayfa: 105

Kolaylıkla anlaşılaca­ğı üzere, kadrajın alt kısmı %22 ile sınırlandı­ğı için Polaris çok daha kadrajın ortasına doğru inerken, onun çevresinde dönecek olan döngü halkaları artıyor ve böylece çok daha başarılı ve doyurucu bir döngü yoğunluğu oluşturula­biliyor. Görüldüğü üzere, yıldız pozlamanın her evresinde özen göstermek gerekli. Önce nasıl bir kadraj oluşturmak istiyorsun­uz sonuçta? Bu soruyu kendinize sormalı ve buna vereceğini­z cevaba göre bir kadraj planlaması yapmalısın­ız. Bu kadraj kurgusunu planlamak için mekana ön keşife gitmeniz gerekmez mi sizce? İşte bu nedenle, kadrajı acele ile oluşturabi­lmek, hele karanlıkta doğru planlayabi­lmek çoğu zaman olası olmuyor. Bu nedenle, bence siz siz olun, bu işe ihtimam gösterin. Seyahat ederken kadraj kurgulamak yerine, kafanızda planladığı­nız kadraja ulaşabilme­k için seyahat edin. FOTO 02’de algılayabi­ldiğimiz üzere, alt kısımda % 35 oranında sınırlandı­ğımızda, artık Polaris’i görmeye başlıyoruz. Aslında % 35 oranı Polaris’i çerçeveye dahil edebilmek için bir referans gibi. Bu tür bir kadrajda, sınırlı da olsa en azından Polaris’in çevresinde birkaç Döngü oluşturabi­liriz. Yeterli mi?; bence değil.

Elbette kadrajın alt kısmında yeryüzüne ne kadar az yer ayırır ve sonuç olarak yıldızları­n döngü izlerini oluşturaca­kları üst kısma ne kadar fazla yer bırakırsak o denli fazla Döngü halkasına ulaşabilir­iz.

FOTO 03 buna güzel bir örnek oluşuyor: Alt kısım % 22’de kalırken, yukarıda yıldızları­n döngü halkaları için % 78’lik bir alan kalıyor.

 ??  ?? FOTO 01
FOTO 01
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO 04 Kadraj kurgusunda yıldızlara izlerini anlatacak yer bıraktığın­ızda döngü vurgusu fotoğrafa hakim olur.
Muhsin hocamın her yazısında belirttiği gibi; benden söylemesi: Kadraj aceleye gelmez...
FOTO 04 Kadraj kurgusunda yıldızlara izlerini anlatacak yer bıraktığın­ızda döngü vurgusu fotoğrafa hakim olur. Muhsin hocamın her yazısında belirttiği gibi; benden söylemesi: Kadraj aceleye gelmez...
 ??  ?? FOTO 02
FOTO 02
 ??  ?? FOTO 03
FOTO 03

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye