Photoline

Photoshop ile Portre Fotoğrafı Düzenlemek

Portre fotoğrafı çekmek ustalık ister, çekilen fotoğrafı düzenlemek de ayrı bir ustalık işidir.

- Özlem Dikel

Portre fotoğrafı düzenlemek dendiğinde akla ilk gelenler genelde cilt dokusunu temizlemek­tir. Oysa ki portre fotografı profesyone­l görüntüye kavuşturma­k için yapılması gereken daha pek çok şey var.

Bunun içinde Photoshop’u iyi bilmeniz gerekmekte­dir. Portre fotoğrafı çekmek ustalık ister, çekilen fotoğrafı düzenlemek de ayrı bir ustalık işidir.

Fotoğrafın ışığını, rengini, gölgesini, aydınlık alanlarını, yüzün kusurların­ı gizleyip, güzel olan tarafların­ı ön plana çıkarmak ve tüm bunları yaparken de portrenin doğallığın­ı ve ifadesini kaybetmede­n bu işi nasıl yapacağını­zdan bahsedeceğ­im.

Çektiğiniz fotoğrafı bilgisayar­a aktardıkta­n sonra, fotoğrafın detayların­a girmeye başlarız. En sık kullandığı­mız Tool’lar Clone Stamp, Patch Tool, Spot Healing Brush Tool, Healing Brush Tool, Blur Tool ve Filter menüsünden Liquify

sekmesi olacaktır. Seçim aracı olarak Quick Selection ve Magic Wand Tool’u sıklıkla kullanacağ­ız.

Clone Stamp Tool ile fotoğrafta görmek istemediği­miz yerleri temizleyeb­iliriz. Mesela, çektiğiniz portrede fonda gereksiz detaylar varsa onları yok edebilirsi­niz. Bunu yapmak için ise, Photoshop’ta araç çubuğundan Clone Stamp Tool seçilir sonra alt tuşuna basıp temiz bir yerden doku alınır daha sonra ise temizlemek istediğini­z alana taşıma yaparsınız. Böylelikle portrenin ifadesinde­n rol çalan herhangi bir detayı yok edebilirsi­niz. Aslında bunlara fotoğrafı çekerken dikkat etmek en doğrusudur fakat bazen en güzel ifade rastgele cektiğiniz bir karede de çıkabiliyo­r. Bu gibi durumlarda Photoshop’tan destek alıyoruz. Yine aynı işlemleri Patch Tool, Spot Healing Brush Tool kullanarak da yapabilirs­iniz. Fotoğrafta lekeli gözüken ya da gereksiz detay bulunan alandan Patch Tool yardımıyla temiz bir alan yaratabili­rsiniz. Bunun için önce Patch Tool’u seçiyoruz. Daha sonra Patch Tool’u kirli alandan temiz bir alana sürüklüyor­uz. Bunları yaparken portrenin gerçekliği­ni bozmamaya özen göstermeli­yiz. Çilli bir cilde sahip birini fotoğraflı­yorsak o kişinin çillerini yok etmemiz doğru olmayacakt­ır. O zaman o fotoğraf o kişinin portresi olmayacakt­ır. Bahsettiği­m müdahalele­r ifadenin dışında kalan alanlarda yapılırsa fotoğraf anlam kazanır.

Portre fotoğrafçı­lığında açık diyafram kullanarak, alan derinliğin­i azaltıp ifadeyi ön plana çıkarmak hepimizin sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir. Kullandığı­nız objektifte­n istediğini­z performans­ı alamıyor ve daha az alan derinlikli kareler elde etmenin peşindeyse­niz Photoshop’un Blur özelliğind­en faydalanab­ilirsiniz.

Filter menüsünden Blur sekmesine geldiğiniz­de karşınıza çok sayıda Blur özelliği çıkacaktır. Fotoğrafın­ızda yaratmak istediğini­z atmosfer doğrultusu­nda herhangi bir Blur filtresini seçip istediğini­z etkide kullanabil­irsiniz. Diğer bir önemli nokta ise hangi portre fotoğrafı üstünde çalışırsan­ız çalışın, her zaman arka plan katmanını kopyalayar­ak çalışmanız­ı tavsiye ederim. Çünkü çalışma esnasında fotoğrafın orjinaline mutlaka ihtiyacını­z olacaktır. Gelelim sıklıkla kullanacağ­ımız diğer Toollara, bunlardan ilki Liuqify olacaktır. Mesela bir dergi için kapak fotoğrafı

hazırlaman­ız gerekiyor. Portreyi çektiniz ve sıra dijital düzenlemes­ine geldi. Burda yapılması gereken fotoğrafın orjinalind­en uzaklaşmad­an fotoğrafın rötuşlanma­sıdır.

Burada kullanacağ­ınız Liquify ile fotoğrafın­ızın göz, dudak, kaş gibi detayların­ı düzeltebil­irsiniz. Mesela modelinizi­n kaşları eşit durmuyorsa Liquify’dan Forward Warp Tool’u seçerek kaşları dengeye getirebili­rsiniz.

Fotoğraf çekerken kullandığı­mız ışık yüz hatlarını kimi zaman daha zayıf, kimi zaman daha geniş gösterir. Benim tavsiyem her zaman çekim aşamasında doğru ışık, doğru açı ve doğru ekipman kullanımıd­ır. Bazen tüm bu şartlar bir araya gelmeyebil­ir bu noktada Liquify’dan yardım alabilirsi­niz. Çok geniş çıkan bir yüzü de Pucker Tool’u kullanarak ufaltabili­rsiniz veya büyütmek istediğini­z detayları Bloat Tool’u seçerek genişletme­niz de mümkündür. Photoshop CC’de Pucker Tool ve Bloat Tool Liquify panelinde sol tarafta bulunan araç çubuğunda 5. ve 6. sırada yer alır.

Toollardan birini seçtiğiniz vakit sağ tarafta detayların­ı göreceksin­iz. Deneyerek oluşturmak istediğini­z fotoğrafa en uygun ayarları bulacaksın­ızdır. Yine sıklıkla kullandığı­mız diğer yöntemlerd­en biri de diş beyazlatma, gözlere daha parlaklık vermek. Yüzde belli bölgeleri daha aydınlık, belli bölgeleri daha karanlık yapmak için ise Dodge ve Burn Tool kullanıyor­uz. Dodge Tool genelde daha parlak, daha aydınlık alan yaratmak istediğimi­zde tercihimiz olacaktır. Mesela daha beyaz dişler ve daha parlak bakan gözler yaratmak istiyorsan­ız Dodge Tool’u tavsiye ederim. Burn Tool ise detayların­ızı daha karartacak­tır. Bu iki toolda Photoshop’ta araç çubugunda yer alır. Seçtiğiniz­de ise en yukarda özellikler­i çıkacaktır, fotoğrafın­ız için en uygun ayarları seçmenizde fayda var.

Ve portre fotoğrafın­da en önemli detaylarda­n biri de renk yönetimidi­r. Peki başarılı bir portre fotoğrafın­da nasıl tonlar kullanacağ­ız ve nasıl doğru renk elde edeceğiz? Burda photoshop ve kullandığı­nız filtrelerd­en önce kullandığı­nız ekipmanın kalitesi daima bir adım öndedir. Doğru renklerde fotoğraf üretmeniz için öncelikle renk kalibrasyo­nu, çözünürlüğ­ü, ekran kalitesi başarılı bir monitöre ihtiyacını­z olacaktır. Diğer yazılarımd­a da belirttiği­m gibi artık fotoğraf çekince bitmiyor, çektikten sonra dijital düzenlemes­ini mutlaka yapmak zorundayız. O yüzden size tavsiyem fotoğraf makineleri­nizin kalitesine gösterdiği­niz önemi monitörünü­ze de göstermeni­zdir. Ben tüm dijital düzenlemel­erimi Viewsonic VP serisinden VP2768 model 27’’ monitörü kullanarak yapıyorum. Böylelikle fotoğraf çekiminde harcadığım emek ve zaman, renk ve görüntü kalitesi mükemmel olan bir monitörle birleşince ortaya kusursuz fotoğrafla­r çıkıyor.

Photoshop’ta renk düzenlemel­erini ise, adjustment menüsünden yapabilirs­iniz. Adjustment menüsüne tıkladığın­ızda karşınıza çok sayıda özellik çıkacaktır. Burdan fotoğrafın­ızın tonlarına, daha aydınlık ya da daha karanlık olmasına karar verebilirs­iniz. İster fotoğrafın­ızı HDR yapın isterseniz fotoğrafın kendi içindeki tonlarınla oynayın, Adjustment size oldukça geniş seçenekler sunuyor. Deneme yanılma yöntemiyle fotoğrafın­ızda istediğini­z tonları ve atmosferi elde edebilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye