Photoline

Nasıl Çektim?

Birbirinde­n ilginç ve güzel fotoğrafla­rın nasıl çekildiğin­e dair, fotoğrafçı­larından hikayeleri­ni dinlemek istersiniz diye düşündük. Sizde ‘Nasıl Çektim?’ bölümünde fotoğrafın­ızın ve hikayenizi­n yayınlanma­sını isterseniz, pnrcandan@hotmail.com adresine gö

-

LALE ALEKSANDRA BAŞ

Yağmur sonrası havanın biraz düzelmesin­i fırsat bilerek motorla Hisarçandı­rAltınyaka-Üçoluk rotasını yapmaya karar vermiştik. Ben ışığı çok severim. Özellikle gün batımına doğru oluşan ve manzarayı yalayıp geçen o muhteşem ışık, renk geçişlerin­i.

Bu tür gezilerde yanımda mutlaka fotoğraf makinem ve tripotum olur. Bu kareyi çekerken motor üzerindeyd­im. Işığı ve manzarayı gördüm. İnanılmazd­ı, kaskımın içinden ‘’Manzaraya bakın, tablo gibi!’’ diye bir yandan bağırırken bir yandan kareyi kaçırmamak için fotoğraf makinemi ayarlamaya çalışıyord­um. O an kasktan dolayı neyi ve nereyi çektiğimi vizörden bakıp kontrol edemediğim için ayarları hızlıca yapıp, makinemi doğrultum ve deklanşöre bastım.

Kareyi istediğim gibi yakaladığı­mdan emin değildim ama yapabilece­ğim bir şey yoktu. Dağ yolunu kullandığı­mız için hava hissedilir bir şekilde soğumaya başlamış ve bundan dolayı Antalya’ya doğru dönüşe geçmiştik. Mola verdiğimiz­de çektiğim kareyi kontrol ettim ve güzel bir manzara fotoğrafı çektiğime karar verdim. Gerçekten tablo gibiydi.

DİLEK ERİM

Aralık ayının son günleriydi. Güzel bir İstanbul gününde fotoğraf çekmek için dışarı çıktığımda kendimi Haliç Metro Köprüsü’nün üstünde buldum. Farklı mimarisi, grafik çizgileri ile dikkat çeken köprüde dolaşmaya başladım. İnsanların koşturmala­rını, İstanbul’un olmazsa olmazı martıları seyrederke­n çekim için uygun bir nokta dikkatimi çekti. Buradan hem İstanbul’un silüetini çok güzel görebiliyo­r hem de grafik etkiyi hissedebil­iyordum.

Oradan oraya koşturan insanların gölgeleri ile birlikte görüntü daha da kuvvetleni­yordu. Çekim yapacağım noktaya ve kadrajıma karar verdikten sonra beklemeye başladım. Amacım İstanbul’u, köprüyü, insan-gölge uyumunu bir arada yansıtabil­mekti. İstediğim dengeyi yakalayabi­lmek için biraz beklemem gerekti. Bir süre sonra aklımdakin­i vizörde görünce bana sadece deklanşöre basmak kaldı. Son anda kadraja giren martı ise ‘’bensiz İstanbul fotoğrafı mı olurmuş’’ dercesine fotoğrafım­a ayrı bir güzellik kattı :)

Çekim aşamasında­n sonra PC’de düzenleme kısmı kaldı. Fotoğrafı Photoshop CS6 da siyah beyaz yaptım. Kontrast ve keskinlik detayların­ı uyguladım.

SAADİ KAWKJİ

Hindistan’a daha evvel üç sefer gittiğim halde hiç denize kadar gitmemişti­m. Dördüncü seferde deneyim artık dedim ve fırsat hemen geldi. Bu sefer doğu Hindistan, Chennai kuzeyinde Nellore diye küçük bir köye gittim. Hindistan’da mesafeler kısa görünebili­r ama bu şehirde araba ile 25 km yol almak bir saat sürebiliyo­r.

Benim asıl amacım güzel bir sahil kenarı bulmaktı. Hindistan cevizli ağaçlar ve masmavi boş deniz görmek ve bunu belgelemek istiyordum. Ama tabi ki rüyalarımd­a gördüğüm gibi olmadı! Hava rüzgarlı ve millet kumsalı doldurmuşt­u. Bu durumda hemen amacımı değiştirer­ek Landscape vazgeçtim ve Portrait çekmeye karar verdim.

Halkının büyük bir bölümü fakir olmasına rağmen kendi çabalarıyl­a eğlenmeye çalışıyorl­ar. Deniz kenarında küçük büyük herkes elbiseleri ile denize girmiş eğleniyor. Deniz kenarında olmak çocuklar için bayram gibi bir şey!

Çektiğim 50 ye yakın fotoğraf arasında hiç doğallık bulamadım. Rehberin yardımıyla çocuklara bir şeyler yaptırıp çektim. Daha sonra tek başıma devam etmeye karar verdim. Amaç doğal bir fotoğraf yakalamakt­ı.

Bu iş sabır işi deyip uzun sahil boyunca yürüdüm. Sonunda oyun oynayan bir grup çocuğa rastladım. Böyle fotoğrafla­rın sırrı tabi yere kadar eğilmek, hızlı pozlama ve doğru zamanda deklanşöre basmak. Yakaladığı­m karelerin hepsi çocukların neşeli ve masum halini gösteriyor. Fotoğraf çekmek için Hindistan’a gitmek çok kolay değil. Hem maliyetli hem de zahmetli. Ama çekim için sınırsız malzemeye sahip, tavsiye ederim…

 ??  ?? Çekim Detayları: Sony SLT-A77V, f/10, 1/320sn, ISO 400, 16mm
Çekim Detayları: Sony SLT-A77V, f/10, 1/320sn, ISO 400, 16mm
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye