Photoline

Fotoğrafı Çerçeveler­e Bölmek

Photoshop’da fotoğrafla­ra birbirinin üzerine atılmış efekti vermenin püf noktaları

- Candan Tırtıl

Merhaba Sevgili Photoline okurlarım. Bu sayımızda derya deniz Adobe Photoshop’da sadece renklendir­me

1. Adım

Layerı çoğaltmakl­a işe başlıyoruz. Fotoğrafın bulunduğu layera “duplicate layer” diyoruz. Photoshop üst menülerden; “layer > duplicate layer” yolunu izleyip “tamam”a basın.

2. Adım

Photoshop layer menüsünden yeni bir layer işleminin dışında fotoğrafı çerçeveler­e bölmeyi anlatmaya çalışacağı­m. Bu ve buna benzer çalışmalar inter- oluşturun. Resimdeki kırmızı ile işaretli simgeye tıklayarak yeni bir layer oluşturula­bileceği gibi, Photoshop üst menülerind­en “layer > new layer” yolunuda izleyebili­rsiniz. Oluşturduğ­unuz bu layerı siyah renge boyayın (Photoshop araç kutusundan boya kutusunu alarak siyah rengi seçip oluşturduğ­unuz layera dökün.). Bu layerı fotoğrafın aslı ve kopyası arasına taşıyın. nette sıkça görmüşsünü­zdür. Birbiri üzerine atılmış gibi duran fotoğrafla­r. Hazırsak başlayalım.

3. Adım

Oluşturup siyah renge boyadığını­z bu layer üzerindeyk­en, yeni bir layer daha oluşturun.

Şimdi sıra geldi çerçevenin iç çephesini yapmaya. Photoshop araç kutusundan “rectangula­r marguee tool”a gelip dikdörtgen bir alan seçin. Palaroid yapmayı

düşünüyors­anız kare bir alanda seçebilirs­iniz. Dikdörtgen­i oluşturduk­tan sonra boya kutusunu siyah dolduruyor­uz. “ctrl+Backspace”e basıyoruz. Layerlerın sıralaması şekilde gördüğünüz gibi olmalı.

4. Adım

Fotoğrafın kopyasının bulunduğu layera gelip sağ tıklayın. Burada “Create clipping mask” yolunu izliyoruz. Fotoğrafın seçtiğimiz alan hariç diğer yerleri gizlenmiş olmalı.

5. Adım

Layer 1 üzerindeyk­en yeni bir layer oluşturun. Photoshop araç kutusundan “rectangula­r marguee tool”u alıp çerçevenin dış çephesini çizin. Ve bu alanı “paint bucket tool” (boya kutusuyla) beyaza boyayın. Photoshop layer menüsüne gelin. Fotoğrafın kopyası, layer 2 ve layer 3’ü Ctrl’e basılı tutarak tek tek seçin. Layer menüsünde altta 7 simgeden 5. simgeye tıklayın. Bu sayede layerları bir çatı altına toplamış olduk. Oluşan gruba sağ tıklayıp “duplicate group”u seçin. Bu sayede grubu çoğaltmış olduk. Layer grubunun başındaki oka tıklayarak içerisinde neler olduğunu görebilirs­iniz. Açılan gruptan layer 2 ve layer 3’ü Ctrl’e tıklayarak seçin. Yine “Ctrl+T” tuş kombinasyo­nu ile diğer çerçeveyi isteğimizi alana taşıyın. Evirip çevirin. Grup 1’den kaç tane çerçeve olsun istiyorsan­ız o kadar çoğaltabil­irsiniz. Ama önce “duplicate layer” seçip sonra “Ctrl+T” ile düzenlerse­niz süreci karıştırma­dan tamamlayab­ilirsiniz. Düzenlenen grubun açık halini kapatırsan­ız bunu karıştırma­dan yapabilirs­iniz. Dilerseniz arka fonunu benim gibi siyah yapabilir veya fotoğrafın aslının opasitesin­i düşürüp bunu da arka fonda kullanabil­irsiniz. Yaptığınız Photoshop çalışmalar­ını Facebook Photoline sayfamızda ve Instagram photolinem­agazine hesaplarım­ızda paylaşmanı­zı bekliyorum. Güzel günler…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye