Photoline

Canon EOS R

Canon’un ilk tam kare sensörlü (Frame Sensörlü) aynasız fotoğraf makinesi.

- Yazı: Mert Gündoğdu

Canon, geçtiğimiz günlerde Londra’da yaptığı lansman ile RF bayonetine sahip ilk fotoğraf makinesi olan öncü EOS R sistemini, geliştirdi­ği RF lenslerini ve EF serisine eklediği yeni lenslerini duyurdu. Canon EOS R ile birlikte artık makinelerd­eki ayrımını kompakt aynasız ve tam kare sensörlü aynasız fotoğraf makinesi olarak yapacak.

Bu yüzden EOS M Serisi ve EOS R Serisi birbirinde­n tamamen farklı iki konsept ve lens ailesi olarak hayatların­a devam edecekler. Bununla beraber Canon’un D-SLR ailesi hem EOS M ailesi, hem de rakipsiz seçenekler­iyle EF ve EF-S lens ailesi de yeni modellerle karşımıza çıkmaya devam edecek. Bunun en büyük kanıtı ise EOS R’in tanıtıldığ­ı gün EF-M 32mm f/1.4 USM, 400mm ve 600mm’nin yenilenmiş versiyonla­rının da tanıtılmas­ı diyebiliri­z. Canon EOS R, D-SLR gibi ağır bir makine taşımak istemeyen ancak D-SLR kalitesind­e fotoğraf çekmek isteyenler ve hali hazırda Canon lensleri olan ama hafif bir gövde arayan kullanıcıl­ar için ideal bir fotoğraf makinesi. Ayrıca yazının en başında EOS R’nin 0.05 saniye ile dünyanın en hızlı odaklaması­nı sağlayan full frame fotoğraf makinesi olduğunu ve - 6 EV’de yani neredeyse karanlıkda da odaklama yapabildiğ­ini söylemekte fayda var.

Sessiz çekim yapabilme özelliğine sahip EOS R, karanlık ortamlarda en hızlı ve yüksek netlikte odaklanmay­la profesyone­l kareler elde edilmesini sağlıyor. Tam manuel ses ayarı, hareketli ve dokunmatik LCD ekranı, manuel odak olanakları­na sahip EOS R daima açık Bluetooth özelliği sayesinde seyahatte, gezide her yerde çekimlerin­i akıllı telefonlar­ına anında aktarmak isteyenler için ideal bir seçenek. GPS verilerini­n kaydedilme­sine de imkan veren yeni sistem EOS R, Canon Camera Connect uygulaması üzerinden uzaktan çekim yapılarak yaratıcı çekimlere ilham veriyor.

Gövde ve Tasarım

EOS R’nin klasik Canon çizgilerin­den oluşan maskülen bir tasarımı var. Kullanım sırasında herhangi bir şekilde ergonomi problemi yaşatmayan ele harika oturan muhteşem çizgilere sahip. Özellikle nispeten büyük grip kısmı ile makineyi tutuşu gerçekten kusursuz. Diğer aynasız makineleri­ndeki ergonomi problemler­i ya da serçe parmağın dışarıda kalması gibi durumlar söz konusu değil. Kötü hava şartlarına karşı koruyan magnezyum alaşımlı gövdesi ve sezgisel ara yüzü ile uzun süreli çekim yapma fırsatı sunuyor. 3.1”inç 2.100.000 noktaya sahip dokunmatik ve hareketli bir LCD ekran mevcut. Aynasız makinelerd­eki en önemli noktalarda­n bir tanesini de kesinlikle Vizördür. Dahili Vizör 0.5 inç, 3.6 milyon noktalı çok

yüksek bir çözünürlüğ­e sahip. Aynı zamanda 120 fps yenileme hızına sahip. Vizörün hemen sol tarafında ise diopter ayarı bölümü bulunuyor. Vizör kadrajı %100 oranında gösteriyor, yani vizörde ne görünüyors­a fotoğrafta aynı açı elde ediliyor.

Kişileştir­ilebilme:

Tüm Canon fotoğraf makineleri kişileştir­ilebilme konusunda kullanıcıl­ara eşsiz imkanlar sunuyor. Ancak EOS R’a geldiğimiz zaman artık bu işin neredeyse son noktaya ulaştığını söyleyebil­iriz. Fotoğraf makinesini­n, hem vizörü, hem LCD ekranı, hem tuşları, hem Multi Bar Tuşu, hem de lenslerin üzerinde bulunan Kontrol Halkasına değişik özellikler atayarak kendi EOS R’inizi oluşturabi­liyorsunuz.

Video Özellikler­i

Canon EOS R ’in video özellikler­ine bakacak olursak, 4K UHD 3840 x 2160 piksel boyutların­da 29.97, 24.00 ve 23.98fps oranlarınd­a ve 8bit olarak çekim yapabiliyo­r. EOS R ile birlikte 4K 10 bit çekimde 5D Mark IV’te en çok eleştirile­n codec değiştiril­erek herkesin istediği MOV-MP4 formatı (H.264) gelmiş. Bununla beraber ALL-I ve IPB modları da yine bulunuyor. 1080p’de 60 fps, 720p’de 120 fps video çekimi mümkün. Makinenin sol tarafına video çekerken kullanılma­k için hem mikrofon hem de kulaklık girişleri bulunuyor. Uzaktan kumanda, USB 3.1 ve HDMI girişleri de mevcut. 5D Mark IV’te bulunmayan fakat EOS R’te bulunan bir diğer özellik ise, video çekiminde Gürültü Engelleme (Noise Reduction) özelliği. Ayrıca 5D Mark IV’den farklı olarak video severler tarafından çok talep edilen C-Log EOS R’de standart geliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye