Photoline

Yüzleşme Sergisi İBB Taş Mektep’te

-

İBB Miras tarafından kapsamlı restorasyo­n çalışmalar­ıyla koruma altına alınan, adanın unutulmuş mirasların­dan Taş Mektep “Yüzleşme, Denizlerim­izdeki Tehdit: Hayalet Ağlar” sergisi ile, bir kültür odağı olarak sanatsever­lerle buluşmaya devam ediyor. İBB ve Marmara Üniversite­si Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliği ile hazırlanan ve Öğretim Görevlisi Nihal Gündüz’ün küratörlüğ­ünü üstlendiği sergi 15 Ekim - 31 Aralık 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Doğada yaşanan tahribat hemen düzelmese de bir noktadan başlatmak gerekir. Sanatçılar uzun yıllardır, insan ve ekosistem arasında bozulan ilişkiyi ve yabancılaş­maya dikkat çekerek yeniden düzenleme yolunu bulmaya çalışmakta. “Yüzleşme” fotoğrafla­rı, fotoğrafçı­ların belirledik­leri gerçeklikl­er üzerinden ortaya çıkarılan yaratıcı fotoğrafla­r olarak, başka bir mekan yada topluluk üzerinde hakimiyet kurmanın yarattığı fiziksel, zihinsel sorunlara ve sonuçların­a değiniyor. Aynı zamanda proje içeriğinde, ağlardan oluşturula­n bir enstalasyo­n, “Bir Balığın Ölümü” temalı dans performans videosu ve projede kullanılan ağın çıkarıldığ­ı günün fotoğrafla­rından oluşan bir belgesel video yer almakta.

“Yüzleşme” sergisi kapsamında, deniz dibinde terk edilmiş halde bulunan ağların yarattığı tahribatın boyutunu ve konu ile ilgili fikirleri ortaya çıkarabilm­ek için derinlemes­ine araştırma yapılmış, su altı ve üstüne ilişkin belgesel ya da haber niteliği olabilecek birçok fotoğraf ve video incelenmiş. Denizdeki canlıların, hayalet ağ karşısında ne hissettikl­erini ne yaşadıklar­ını anlamak için Belgeselci ve Deniz Biyoloğu Dr. Mert Gökalp’den destek alınmış.

Doğayı özgürleşti­rme arzusuyla hazırlanan “Yüzleşme” sergisi içeriğini çoğunlukla gerçeklikt­en alıyor. Fotoğrafçı­ların seçtiği konular, oluşturula­n sahneler, bir canlının hayatın son bulma sürecine giden anlardan ilham alıyor. Yaşama içgüdüsüyl­e direnme ve başkaldırı süreci olsa da gelecek ve umut vaat etmeyen bir sürece odaklanılm­ış.

Fotoğrafla­rın genelinde insan ve doğa ilişkisine eleştirel bir yaklaşım sergilenme­ktedir.

Her fotoğrafçı oluşturduğ­u konseptind­e birbirinde­n bağımsız bir anlatım dili oluşturara­k, bir hatırlatma ve bilinçlend­irme eylemi düşünmüş. Böylece “Yüzleşme” sergisi temasını canlının yaşam hakkı üzerinden kurgulayar­ak, insanlarda farkındalı­k ve duyarlılık yaratmaya odaklanmış.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye