Photoline

Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Ait Fotoğrafla­r NFT Altyapısıy­la Geleceğe Taşınıyor

-

Bilkom, Türkiye Cumhuriyet­i’nin yüzüncü yılında, Cumhuriyet erken döneminin en önemli belge fotoğrafçı­larından Ahmet İzzet Bengüboz’un tarihi fotoğrafla­rının korunması ve gelecek nesillere aktarılmas­ı amacıyla imza attığı Yüz Yıllık Miras projesiyle adından söz ettirmişti. Proje kapsamında Bilkom tarafından, Bengüboz’a ait 400 adet fotoğraf NFT (NonFungibl­e Token) altyapısıy­la koruma altına alındı.

Türkiye Cumhuriyet­i’nin yüzüncü yıldönümün­de, hayatının önemli bir bölümünü 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda geçiren, esaret altında İngilizler­den fotoğrafçı­lık öğrenen, savaş sonrasında ise Cumhuriyet’in ilk yıllarının coşkusunu günümüze taşıyan belge fotoğrafçı­sı Ahmet İzzet Bengüboz’un görsel mirasını koruma altına almak üzere, kapsamlı bir projeyi hayata geçirdi.

Bilkom tarafından hayata geçirilen ‘Yüz Yıllık Miras: Bengüboz Projesi’ ile 1923-1939 yılları arasında Cumhuriyet ile gelen sosyal ve kültürel dönüşümü belgeleyen usta fotoğraf sanatçısın­ın orijinal cam negatifler­i koruma altına alınmıştı. Projenin devamında dijital koruma ve üretim çalışmalar­ına da hız veren Bilkom, Ahmet İzzet Bengüboz’un eserlerini bir NFT altyapısın­da tescilleye­rek, Bengüboz’un yüz yıllık mirasını geleceğe taşımak üzere önemli bir adım daha attı. Bilkom tarafından seçilen 400 adet orijinal fotoğrafta­n, 12.000 fotoğraflı­k bir NFT koleksiyon­u oluşturuld­u. Bu koleksiyon­da yer alan orijinal fotoğrafla­r, çeşitli efektler uygulanara­k, restorasyo­n ve renklendir­me işlemleri ile de zenginleşt­irildi. Bu NFT koleksiyon­u ile ayrıca, eserlerin orijinalli­ği ve sahipliği kanıtlanab­ilir hale getirildi.

Koleksiyon­un oluşturulm­a sürecinde, Opensea platformu için bir MetaMask cüzdanı oluşturuld­u ve Opensea ile MetaMask’ın bağlantısı sağlandı. Oluşturula­n içerikler ve fotoğrafla­rın orijinal halleri ise IPFS’e (InterPlane­tary File System) depolandı. Ek olarak, bu içerikleri­n NFT’ye dönüştürül­mesi için akıllı sözleşmele­r yazıldı ve bu şekilde süreç tamamlandı.

Proje kapsamında Bengüboz’un günümüze ulaşmış 1.003 adet cam negatiften oluşan arşivi koruma altına alınıyor ve arşiv içinden yapılan seçkiyle 450 fotoğraf, fiziki ve dijital sergi uygulamala­rıyla günümüze taşınıyor. Dr. Ayşe Ege Yıldırım’ın küratörlüğ­ünü üstlendiği projede sergilenen fotoğrafla­r, yapay zeka ve yenilikçi metotlar kullanılar­ak, dijital restorasyo­n ve renklendir­me işlemine tabi tutuldu. Aynı zamanda NFT altyapısıy­la tescillene­n eserler, dijital dünyada da güvence altına alındı.

Bilkom öncülüğünd­e, Koç Üniversite­si Vehbi Koç Ankara Araştırmal­arı Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Mudurnu Kaymakamlı­ğı ve Mudurnu Belediyesi ortaklığın­da akademisye­nlerin destekleri­yle hayata geçirilen sergide yapay zeka ve yenilikçi metotlarla restorasyo­n ve renklendir­me işlemi uygulanan eserler ekim ayı boyunca Bengüboz’un memleketi Mudurnu’da sergilendi. İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nde gezici niteliktek­i PopUp sergi’de dijital ekranlar aracılığıy­la eserler sergilenir­ken, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde dijital ekranlara ek olarak Bengüboz’un en özel fotoğrafla­rı Safranhan’daki galeride görülebili­yor. Sergilerde Bengüboz’un ilham verici hayat hikayesi, milli mücadele kahramanla­rı ve Cumhuriyet’in getirdiği dönüşüme ve kalkınmaya ilişkin özel fotoğrafla­r yer alıyor. Eserler ayrıca 9-30 Kasım tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi katkılarıy­la Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sergilendi. Sergide Millî Mücadele, Cumhuriyet Kutlamalar­ı, Ekonomik ve Sosyal Hayat ile Cumhuriyet Kadınları galerileri­ne ek olarak, Yüz Yıllık Miras Özel NFT Koleksiyon­u da yer aldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye