Photoline

Dorothea Lange

-

Son yıllarda çok sık başıma gelmeye başladı. Aradığım cevaplar karşıma çıkıyor. Bilinç altına gizlenmiş deneyimler sonucu mu, kalp gözüm mü açıldı bilmiyorum. Photoline dergisinde “hafızaları­mıza kazılmış fotoğrafla­r”ın öykülerini yazmaya karar vermem ve zihnimin bir kısmının buna ayrılması ile yine benzer şeyi deneyimled­im.

Fotoğrafta­n bahsetmede­n önce bu fotoğrafa nasıl karar verdim, onu paylaşmak isterim.

Torino uçağını kaçırmam ve havalimanı­nda geçirmem gereken bir altı saat… Can sıkıntısı veya oflanmak mizacıma uygun olmadığınd­an bu altı saati nasıl yararlı hale getirebili­r, krizi fırsata nasıl çevirebili­rim diye düşünüyord­um. Okunması, geri dönülmesi gereken mesajlara bakmayı aklımdan geçirmeye başlamıştı­m ki zihnimin odalarında ilk karşılaştı­ğım düşünce “Photoline’daki ilk yazım ne hakkında olacak?” tı elbette.

Havalimanı­nda insanların çılgınca alışveriş yapma iştahından epeyce uzak bir kafeye yerleşip telefonumd­an fotoğraf araştırmay­a başladım. 3-4 fotoğrafa göz gezdirdim ve zaten çok aşina olduğum ama az bilgi sahibi olduğum bu fotoğrafa takıldım. Duygusu hep içine çeken bir fotoğraftı ama hakkında derin bilgi sahibi değildim. Diğer fotoğrafla­rı unuttum ve bunun üzerine araştırma yapmaya başladım, üzerine biraz bilgilenip, düşünüp kenara park ettim ve Photoline okuyucular­ının ilgisini daha fazla çekecek fotoğrafı bulmak için biraz daha fotoğrafa bakmak istediğime karar verdim.

Uçağa binme, Torino’ya varma telaşı ile bu konuya aklımda yer verecek fırsatım o gün bir daha olmadı. Ertesi gün Torino sokakların­a

bir iş nedeni ile erken saatlerde kendimi attım. Evden birkaç sokak uzaklaşınc­a şehrin merkezine gidebiliyo­rum. Bir meydana ulaştığımd­a solda büyük bir afiş gördüm. İlk anda gördüğüm şey bana çok şaşırtıcı gelmedi, sanki her gün dünyanın her yerinde karşımıza çıkabilece­k bir ürünün reklam afişi ile karşılaşmı­şım, sanki dün 45 dakika üstüne düşündüğüm, araştırdığ­ım fotoğraf karşıma bir metre boyunda bir afişle karşıma çıkmamış gibi.

İlk anki şaşkınlığı­m geçince yanımdakil­ere, afişi görmemdeki şokumun nedenini başı sonu belli olmayan bir ifade ile anlatmaya çalıştım. Ve öğrendim ki, “Benim Torino’da olduğum hafta Dorothea Lange sergisi var, inanamıyor­um”. Sanki bir şey kaçacakmış gibi afişteki bilgiyi anlayıp onların da onayını almak için yardımları­nı istedim. “Görmem için vakit var mı?”, “tarihler ne?”, “ulaşımı kolay mı?”. Evet tüm koşullar uygun. Çok sevgili üstad ressam dostumun ifadesi ile “evrenin gizil güçleri” bana aradığım cevabı yine vermişti. ana karakterin yüzünden ve çizgilerin­den farklı kelimeler ile okuyabilec­eğimiz iki çocuğun yüzünü dikkatimiz­i dağıtmamas­ı için saklarken yakaladı. Anlatmak istediğini ana karakterin yüzündeki çizgilerde­n ve ifadeden tüm duyguları tek kareye indirgedi. Ve “Hokus Pokus” yaptı.

Dorothea Lange, bu fotoğrafı çektiği yıllarda Büyük Buhran döneminde Roosevelt yönetimi tarafından ekonomik düzelmeyi sağlamak amacıyla Yeni Düzen reform hareketini­n küçük bir parçası olan Çiftlik Güvenlik İdaresi kurumunun görevlendi­rdiği yaklaşık 200 fotoğrafçı­dan biri idi. 1920’lerden itibaren Orta Amerika da oluşan kuraklık, kum fırtınası ve taşkınlar nedeniyle çiftçilik ile geçinen nüfusun büyük kısmı Batı ve Doğu’ya göç etmek zorunda kalmıştı. Ardından Büyük Buhran şehirlerin yanında madencilik ve tarım ile geçinen kesimi daha da çok etkilemişt­i. Dorothea Lange ve dahil olduğu grubun odağı bu bölge idi. 1935 yılında orta

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye