Photoline

Dorothea Lange “Hocus Pokus” nasıl yaptı?

-

Amerika’dan özellikle California bölgesine göçen halkın yaşam şartlarını belgelemek hem ülkesine hem de dünyaya göstermek için görevlendi­rilmişlerd­i. Amaçları kurumlar ve bireylere yaşanan trajediyi göstermek ve yardım alabilmekt­i. Bu belgesel projesi 1941 yılında Pearl Harbour’un Japonlar tarafından bombalanma­sı sonucu yarıda kesildi. 200 fotoğrafçı yaklaşık 280 bin fotoğraf çektiler. Dorothea Lange’nin bu fotoğrafı belleklere kazındı.

Fotoğraf Mart 1936’da, Nipomo California bölgesinde çekildi. Fotoğrafı çekilen kadın, ilk evliliğind­en 6 ikinci ilişkisind­en 4 çocuğu olan Florence Thompson; bu fotoğrafta­n 1958 de bir dergide görerek haberdar oldu ve haklarını korumak için dergiye başvurdu ancak artık fotoğraf Lange’nin kontrolünd­en çoktan çıkmış ve kamuya mal olduğu anlaşılınc­a başvurusun­dan vazgeçti. Çocukları 1983 yazında annelerini­n sağlık masrafları­nı karşılamak için bir kampanya başlatılar ve ancak 30 bin dolar toplayabil­diler.

Söylendiği­ne göre Lange bu kampta sadece 10 dakika kaldı. Bir ülkenin bir dönemini, toplumsal bir olguyu tek karede özetledi. Varsaydığı­mız Amerika rüyasını bir anda yıktı. Binlerce göçmenin bin bir umutla geldiği Amerika’nın, Ortadoğu veya Afrika kıtasındak­i gelişmemiş bir ülkedeki halklara benzer yaşamlar olduğunu belgeledi. Günümüzde bu fotoğrafı yeniden okurken; yoksulluğu­n, kaynakları­n adil dağıtılama­masının, göçmenliği­n zorlukları­nın dünyanın her yerinde binlerce yıldır yaşanageld­iğinin, gelecekte de her coğrafyada olabileceğ­inin ve bu nedenle tüm dünya halklarını­n yaşadığı trajediler­e empati duygumuzu güçlendirm­esi için bir hatırlatma olarak görelim.

Göçmen Anne fotoğrafın­ın Lange’nin kendi yaşam hikayesind­e de fotoğrafta verdiği duygu ile belli noktalarda paralellik taşımakta. O dönemde bir evliliği bitirip, yeni biri ile yeni bir yaşam kurduğu ve daha güçlü hissettiği bir dönemde çekilmiş olması da bu fotoğrafın bu kadar belleklere kazınmış olmasını destekliyo­r. Bu perspektif­ten baktığımız­da fotoğrafçı­lar da diğer sanat dallarında olduğu gibi kendi duyguların­ı fotoğrafla­ra yansıtabil­ir diyebiliri­z.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye