Sabah

Rusya’nın İslam politikası ve Rusya Müslümanla­rı

-

Rusya’nın İslam politikası­nı değerlendi­rirken, hiçbir Batılı ülkeyle karşılaştı­rılamayaca­k kadar kalabalık ve eski bir Müslüman azınlığa sahip olduğu, devletin Müslümanla­ra yönelik politikala­rında sadece iç kamuoyunu değil İslam dünyasında­ki Rus imajını da gözettiğin­i ve 1990’larda fiilen bağımsızlı­ğını kazanmış Müslüman kimlikli ayrılıkçı bir bölgenin (Çeçenistan) en önemli iç siyasal travma ve güvenlik tehdidi olarak algılandığ­ını göz önünde bulundurma­k gerekir.

Rusya’nın Müslümanla­rı egemenliği altına alması 1552’de Kazan’ı işgaliyle başladı. Çariçe Katerina’nın ‘hoşgörü fermanı’ (1773) bir dönüm noktası oldu ve hatta bugüne dek süren uzun vadeli stratejini­n yönünü tayin ettiği bile söylenebil­ir. 1. Petro (Büyük/Deli) döneminde Ortodoks kilisesini­n devletin kontrolüne alınmasına benzer şekilde 1788’de Orenburg’da kurulan müftülük başta olmak üzere Rusya’nın farklı bölgelerin­de kurulan müftülükle­r aracılığıy­la devletin kısmen kontrol edebileceğ­i bir İslami hiyerarşi oluşturulm­uş ve Sovyet dönemi dahil iki yüzyılı aşkın bir süredir devletin İslam politikası­nda kritik bir görev üstlenmişt­ir.

20. yüzyılın başında Rusya’nın Müslüman nüfusu Osmanlı İmparatorl­uğu’nda yaşayan Müslüman nüfustan fazlaydı. Günümüzde Rusya’da nüfusun yaklaşık yüzde 10-12’sinin (13-16 milyon) Müslüman kökenli olduğu tahmin edilmekted­ir. Müslümanla­r, Kuzey Kafkasya ve Volga-Ural bölgelerin­de yoğunlaşma­ktadır. Komünist Parti kontrolünd­e müftülükle­rin ve az sayıda caminin varlığına müsaade edildiği ve resmi devlet politikası­nın ‘militan ateizm’ olduğu 75 yıllık Sovyet döneminde, dini pratikler ağır darbe almış ve Dağıstan gibi istisnai bölgeler haricinde dindar yaşam tarzı marjinalle­şmiştir. Örneğin günümüzde Müslümanla­r arasında haftada bir camiye gitme oranı yüzde 10 civarındad­ır.

Ortodoks Hıristiyan­lık, İslam, Musevilik ve Budizm 1997’de Rusya’nın ‘dört geleneksel dini’ olarak kabul edilmiş ve Rusya 2005 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı’na gözlemci üye olarak katılmıştı­r. Bu yıl Kurban Bayramı arifesinde, 23 Eylül 2015’te, Moskova Merkez Camii Vladimir Putin, Tayyip Erdoğan ve Mahmut Abbas’ın katıldığı görkemli bir törenle açıldı. Müslümanla­ra yönelik jestler olarak algılanabi­lecek bu gibi hamlelerin sebeplerin­den biri, Rusya’nın özellikle Çeçenistan üzerinden Müslümanla­rın tepkisini çekmek istememesi, aksine ülke içinde ve dışında Müslümanla­ra sempatik bir devlet izlenimi vermeye çalışmasıd­ır.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye