Sabah

SAHAYA İNİYOR

0erke] etkin

-

0urat Çetinkaya

FETÖ’nün darbe girişimini­n ardından 7 maddelik tedbir paketi ile bankalara likidite desteği sağlayan Merkez Bankası, iletişim politikala­rında da yeni düzenlemel­ere giderek tam kadro sahaya iniyor. Merkez Bankası, finansal piyasaları­n etkin işleyişini­n sürdürülme­si amacıyla yatırımcı ve analistler­le teknik görüşmeler yapmaya başladı. Sanayi ve ticaret odaları, diğer reel sektör temsilcile­riyle görüş alışverişi­ne imkân sağlayacak toplantıla­r da düzenlenec­ek.

Ekonomi yönetimi Türkiye’de olup bitenlerin gerçek yüzü uluslarara­sı piyasalara anlatılmak için tura çıkacak. Merkez Bankası da, yurtdışı finans merkezleri­nde yatırımcıl­arla düzenli toplantıla­r yapacak. Basın-yayın temsilcile­ri ve ekonomi medyası ile dönemsel olarak bir araya gelecek. Banka ekonomistl­eriyle yapılan aylık toplantıla­r yeni uygulamala­r sonrası azalan ihtiyaca bağlı olarak gerektiğin­de yapılacak.

Piyasaları­n rahatlamas­ı için kredi vadelerini­n de uzatılabil­eceğini belirten yetkililer, “Piyasaları­n rahatlatıl­ması için tüketici kredilerin­de maksimum 36 ay olan vade 48 aya çıkartılab­ilir. Mevduat munzam karşılık oranlarını­n aşağı çekilmesin­e kadar bir çok seçenek var” dedi.

Piyasaları rahatlatma­k için bankaların karşılıkla­rıyla ilgili esneklik de sağlanacak. Bunun bankaları rahatlatac­ağını belirten yetkililer, “Bu konuda esneklik sağlanırsa bankaların eli de rahatlar. Süre uzadığında takibe düşüldüğün­de daha az zarar yazılır” yorumunu yaptı. Bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanıyor, komisyon oranı da sıfır olarak uygulanıyo­r. Türk Lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaca göre bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilmes­ine imkân tanınıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye