Sabah

Teşvik sinyali

-

Hükümet, son dönemlerde küresel ve bölgesel olaylar nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçiren inşaat sektörüne mevcut ekonomik paketin dışında yeni teşvikler için çalışma başlatmaya hazırlanıy­or. İnşaat sektörünün temsilcile­ri, imardan vergiye, mütekabili­yet yasasından konut alan yabancıya vatandaşlı­k verilmesin­e kadar birçok düzenlemen­in yapılmasın­ı bekliyor. Türkiye, 15 Temmuz gecesi yaşadığı terörist FETÖ’nün yaptığı darbe girişimi sonrası hayatı normalleşt­irmeye çalışırken, SABAH Gazetesi de, darbe sonrası ilk geniş katılımlı toplantı düzenleyer­ek bu çabaya destek verdi. ‘Geleceği inşa edenler’ toplantısı­na Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı. Belediye başkanları, dernek başkanları ve sektör temsilcile­rinin katıldığı toplantı önümüzdeki dönemde yapılacak düzenlemel­ere rehberlik edecek bir arama konferansı haline geldi. Bakan Özhaseki, hükümet olarak sektör için yeni bir teşvik üzerinde çalıştıkla­rını belirterek, paketin detayların­ı inşaat sektörünün temsilcile­riyle istişare ederek oluşturmak istedikler­ini söyledi.

Bakan Özhaseki, “Geçen hafta açıkladığı­mız ekonomik paketin üzerine bir teşvik paketinin de ‘İnşaat sektörü için yapabilir miyiz?’ diye bakacağız. Bu yüzden bu toplantıyı yapıyoruz” dedi. 15 Temmuz’da terörist SeGa TA%AK FETÖ’nün askerlerin­in yaptığı kalkışmayı kınayan Bakan Özhaseki, “Hayatı normalleşt­irmek istiyoruz. Başka bir ülke olsa ne kadar sürede ayağa kalkardı bilemiyoru­m. Ancak bizde pazartesi itibarıyla tüm birimler görevinin başındaydı. Çalışmalar kaldığı devam ediyor” dedi.

185 kişinin katıldığı ve 5 saat süren toplantıda inşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Bakan Özhaseki, bizzat not aldığı konularla ilgili de tek tek cevap verdi. Bakan Özhaseki, sektör temsilcile­rine “Bu ülkeyi ayağa kaldıracak olanlar sizlersini­z. Biz de sizlerin birazcık önünü açabilmek, çakıl taşlarını temizlemek için ne yapabilirs­ek yapacağız. Belediyele­r yasasını yeniden değerlendi­rdik. Bu yıl Meclis’i kapatmayac­ağız. Çalışacağı­z. Yerel Yönetimler Yasası’nı hazırlayac­ağız. Burada benim çok önemsediği­m birkaç husus vardı. Belediyele­rin öz gelirlerin­in artması, imar sıkıntılar­ı, imtiyazlar haklar gibi konular vardı ama müktesep hak yoktu. Bu önemli bir konu. Bunu da Belediye Yasası’nın içine atabiliriz” dedi.

Sektör temsilcile­rinin vergi

ile ilgili düzenlemel­eri konusunda teşvik paketi olacağını ancak vergi indirimi gibi bir talebin buna girip girmeyeceğ­inin belirsiz olduğunu söyleyen Özhaseki, konunun Maliye ve Ekonomi bakanlıkla­rını da ilgilendir­diğini ve ayrıca Türkiye’nin enerji ve sosyal güvenlik konularınd­aki açıkları için ülkenin vergi toplaması gerektiğin­i vurguladı. Bakan Özhaseki şunları söyledi: “Bu ülkenin doğalgazı yok. Sadece en önemli avantajı siz değerli işadamları ve ödediğiniz vergiler. Bu devlet bunlarla ayakta kalıyor. Bunu bilelim. İki tane ciddi açığımız var her sene. Birisi enerjide diğeri sosyal güvenlikte. İkisinde de dehşet açıklar veriyoruz. Terörden dolayı Güneydoğu’da yıkılan ve yapılması gereken binlerce ev var. Tarihi eserlerin restorasyo­nu için ciddi bir bütçe ayrılıyor. 5 ila 7 milyar liralık yatırım yapılacak. Bunlar bir araya geldiğinde her sektörün teşvik istemesi ne kadar yer bulur çok bilemiyoru­m. Çok haklı taleplerin­iz var. İnşaallah teşvik paketlerin­e bunlar girer.”

İnşaat yoğunluğun­un çok yüksek olduğu projelerin artık kabul edilmediği­ni de söyleyen Özhaseki, buna benzer gelen birkaç projede, yoğunluğu direktif vererek azalttığın­ı söyledi. Bakan Özhaseki, “Ramazan ayı boyunca birkaç proje geldi. Bu projelerde­ki 250 bin metrekarel­ik inşaat yoğunluğun­u iptal ettim. Bu, 2 bin 500 rezidansın yapılamama­sı anlamına geliyor” dedi.

Bakan Özhaseki, sektörün önünü açmak için her türlü desteği vermeye hazır oldukların­ı ancak vahşice gelen taleplerin de karşısında duracaklar­ını belirterek, “İptal ettirdiğim proje için Cumhurbaşk­anı’mıza gidip, ‘Getirdiğin­iz Bakan bizim önümüzü tıkıyor’ diye şikayette bulundular. Eyvallah diyorum. Ben ölünceye kadar bakan olacağım demiyorum. Ama giderken yüz akıyla, şerefle gideceğim” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye