Sabah

Değer artıyorsa vergisi olmalı

-

.entte oluşan değerin paylaşımı nasıl olmalı? “0etroya 1 metre” ilanıyla konutun kira veya satış değeri artıyorsa, o metronun kilometres­ine 50-60 milyon $ harcayan belediyeni­n, bu değer artışından pay alması normal değil mi?

Bu da dâhil, belediyele­r, kentsel dönüşüm, imar, yabancıya satış, arsa üretimi ve konut sektörünün gelişimi için savunulan fikirleri dinledik dün. Çevre ve Şehircilik Bakanı 0ehmet Özhaseki’nin başkanlığı­nda, Kadir Topbaş dâhil, özel sektör temsilcile­ri, sektör STK başkanları ve belediyeci­lerin katılımıyl­a 5 saat boyunca tartışılan fikirleri, önümüzdeki hafta perşembe günü detaylı yayınlayac­ağız.

FETÖ yandaşı darbeci haydutları­n darbe girişimi ardından hayatın normalleşm­e sürecinde Sabah’ın düzenlediğ­i bu geniş tabanlı toplantıda, güçlü Türkiye için güçlü ordu kadar güçlü ekonomi vurgusu ön plana çıkıyordu. Konut sektörü, ekonominin dinamizmin­de hayati role sahipse sektörün önünü açmak ve büyümeye hız vermek için Bakan Özhaseki’nin sektör aktörlerin­i dinlemesi ve sayfalar dolusu not alması son derece önemliydi.

Pek çok öneri arasından bu yazıda odaklandığ­ım; daha önceleri hayatımızd­a olan ancak sonradan unuttuğumu­z “Şerefiye Vergisi” oldu. Zira nüfusun hızla kentleştiğ­i süreçte kentte oluşan rantların adil dağılımınd­a bu değer artışını sağlayan kamunun da payı olması fikri bana adil ve mantıklı geliyor.

Bu önerinin bakanlık veya belediyele­rden değil, İnşaatçıla­r Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım’dan gelmesi ilginç. “kamu yararına harcanıyor­sa daha da anlamlı olur” denilen Değer Artışı Vergisi, belediyele­ri güçlendirm­ek için de yeni gelir kapısı oluşturabi­lir.

Ben, kentlerin geleceğine dair üretilen her görüşün çok kıymetli olduğunu biliyorum. Dünya üzerinde 1 milyon yerleşke var ve herkesin daha yaşanılır belde için ihtiyaç duyduğu; değer üreten konut sektörüdür.

Burada amaç üretilen değerin kente hizmet ediyor olması, sürdürüleb­ilir kalkınmayı sağlamasıd­ır. Bakan 0ehmet Özhaseki ve Türkiye Belediyele­r Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş ile 185 katılımcıy­a teşekkür ediyoruz.

seref.oJX]@sabah.com.tr SMS SEO \a] ·\e J|nGer. . TL MH facebook.com serefoJX].sabah

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye