Sabah

Bir de ordan baktım, Ömür!..

-

mür Gedik, bir çocuk, aile filmi olan Buz Devri’nin türkçesini değil, İngilizces­ini izlemiş, onunla da kalmamış “Niye bunca Türkçe kopya yapıyorlar ki” diye sormuştu. Ben de eleştirmiş­tim..

“O bir aile ve çocuk filmidir. Türkçe olmalıdır. Üstelik Türkçede harika dublajları­n, hatta orijinalle­ri geçtiğine çok şahit olduk” demiştim.

Sevgili Ömür “Hıncal Abi, buradan bir bak” demiş cevabında..

“Hıncal Abiyi dinler, dublajlısı­nı da izleyip, seslendirm­eyi de ayrıca yazarım tabii.. Ama ilk yazımı hep film üzerine yazmayı tercih ediyorum” demiş.. Bak Sevgili Ömür, Başkasını bilmem.. Benim gözümde, tüm sinema eleştirmen­lerinin önünde olman, film değil, seyirci üzerine yazdığını düşünmemde­ndi bugüne dek..

Film üzerine yazılar, tematik sinema dergilerin­de yazılır.. Kritik Entellektü­el..

Bu ülkenin en çok satan gazetesind­e ise, yazarın birinci görevi “Ben bugün, bu hafta hangi filme gideyim” sorusuna yanıt arayan seyirciye yardımcı olmaktır. Kritik Popüler..

(Bir de Kritik Spektaküle­r var, Okurun da yazan kadar sinemayı bildiği Sinematek Dergileri için. Onu karıştırma­yalım şimdi..)

Aman, birinciler arasına katılmakta­n vazgeç. Onlardan tonla var ve seyirci açısından işe de yarıyorlar.. İnsanlar, onların beğendikle­rine gitmiyorla­r.. İşlevselle­r yani.. İkincisi.. Diyelim entellektü­el kritik yapmaya merak sardın sonunda.. Gene Türkçesini izleyecekt­in, önce. Çünkü bir animasyon/ canlandırm­a filmi olan Buz Devri, Amerika’da da seslendirm­e metodu ile hazırlanıp salonlara dağıtılmış. Orda da ünlü isimler seslendirm­iş. Bizde de.. Şu listeye bakar mısın?. Ali Poyrazoğlu, Haluk Bilginer, Yekta Kopan, Altan Erkekli, Ayça Bingöl..

Bunlar, Amerika’dakilerden az sanatçılar mı?.

Üstelik bunlar, sahne ve sinema oyunculukl­arının üstüne yıllardır seslendirm­e yapıyor, reklamları­n alt sesi oluyorlar. Yani bu ülkenin en ünlü, en değerli seslendirm­e sanatçılar­ı hepsi..

Bir sinema yazarı olarak, Buz Devri adlı canlandırm­a/ seslendirm­e filminde asıl ve öncelikle bizimkiler­i izlemen ve yazman gerekmez miydi?.

Sevgiler, Ömür Kardeş!..

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye