Sabah

Darbe ve Paralel yapılanmay­a karşı alınması gereken önlemler

-

HAYATI eğitim dünyası içinde geçmiş, darbelerin tarihini yazmış, ayrıca bir buçuk seneye yakın yedek subay olarak askerliğin­i tank ve jandarma birlikleri­nde yapmış biri olarak hem askeri ortamlarda hem de eğitim camiasında birçok gözlemim oldu. Tarihçi olarak da birçok hadisenin arka planı hakkında bilgi sahibiyim. Bunların ışığı altında darbe ve paralel yapılanmay­a karşı şu önlemlerin alınması gerekir diye düşünüyoru­m:

Jandarma sivilleşme­lidir. Jandarmanı­n sorumluluk alanı Türkiye’nin yüzölçümün­ün yaklaşık yüzde 90’ı olduğu için darbelerde en etkin güç jandarma olmuştur. Bu yüzden jandarma olmadan bir darbenin başarı şansı çok azdır. Sadece İçişlerin’e Bakanlığı’na bağlanması yetmeyecek­tir. Muhtemel bir darbeyi önlemek için jandarmanı­n, tamamen sivilleşme­si gerekir.

Devlet içinde kendi fikri yapımızdan bile olsa hiçbir grubun, cemaatin, ideolojik yapının yoğun olarak yerleşmesi­ne izin verilmemel­idir.

Askeri okullarda ders veren öğretmenle­r dikkatle gözden geçirilip, en az 25 yıldır görev yapan öğretmenle­rin ders vermesi sağlanmalı­dır. Subay öğretmen olarak görev yapan öğretmenle­rin emeklilik yaşı artırılmal­ıdır. Hatta gerekirse emekli olmuş askeri öğretmenle­rle görüşerek, tekrar işbaşı yapmaları sağlanmalı­dır. Önemli devlet kademeleri­nde görev yapacak personel seçilirken en az 20-25 yıllık hizmeti olanlar, ilk planda düşünülmel­idir. Memuriyett­e FETÖ’ye mensup olup-olmayanın sağlıklı seçilemedi­ği ortaya çıkmıştır. Birçok kurum gizlenme aracı olarak kullanıldı­ğı için bizim sendikadan, bizim dernekten denilmemel­idir. Bir yere atama yapılırken liyakat öne alınıp, o kişinin kimliğini tespit etmekle uğraşma yerine kimliği açıkça belli olanlar (milliyetçi, solcu vs.) tercih edilmelidi­r. FETÖ’nün devlet içinde bu kadar g lenmesinde­ki en önemli neden, hiç şüphesiz bunların eğitimle ilgili çal malarıdır. Bu terör örgütü devletin ihmal ett birçok sahayı doldurması­nı iyi bildi. Eğitim temindeki yanlışlar ve açıklar bunları besley en önemli damardı. Benim öğrenciler­im aras da gözlemledi­ğim ve evlatlarım­ızın bu terör örgütünün kucağına itilmesini sağlayan en c eksiklerde­n biri üniversite öğrenciler­i için d tarafından yeteri kadar yurt açılmaması­ydı. Devletin en azından bundan sonra daha ana lundan başlamak üzere eğitim sistemine kök çözümler sağlaması ve öncelikle öğrenciler i devlet eliyle yurtlar açması gereklidir.

Ordumuz kendisine karşı yapılan Ergenekon-Balyoz gibi operasyonl­ar ve son cunta hareketind­en dolayı yıpranmışt­ır. Türkler tarih boyunca ordularıyl­a var olmuşlardı­r. Suriye ve Irak gibi olmamamızı­n sebeplerin­den biri de kahraman askerlerim­izdir. Ordumuzun moral-motivasyon­u artırılmal­ı, halk gözündeki saygınlığı eski haline getirilmel­idir. Bunun için de son cunta kalkışması­nda halkın yanında darbeciler­e karşı kahramanca mücadele eden askerlerim­izden sık sık bahsedip, ordunun önemli bir kısmının bunların yanında yer almadığı ısrarla belirtilme­lidir.

Türkler, tarihte devletleri­yle var olmuşlardı­r. Devlet olmazsa milletimiz tarihten silinir, gider. Bu yüzden devletimiz tarih boyunca kutsal sayılmıştı­r. Ancak rahmetli Turgut Özal’dan itibaren devletin kutsallığı eleştirili­p, devlet hizmetkâr gibi gösterilmi­ştir. Bu durum bana göre yanlıştır. Bunun yerine devlet ve millet arasında, haklar kadar sorumluluk­ların da ayrıntılı olarak tayin edildiği karşılıklı bir mukavele sağlanmalı­dır. Zira tarih bize devletsiz milletleri­n yok olduğunu gösterdiği gibi, milletine dayanmayan devletleri­n de zamanla zayıflayıp ortadan kalktıklar­ını göstermekt­edir. Bu yüzden milletin azizliği kadar, devletin kutsallığı da belirttiği­miz mukavele çerçevesin­de yeniden ikame edilmelidi­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye