Sabah

FETÖ’nün altın nesline neşter

- Safure CANTÜRK/ANKARA

KANUN Hükmende Kararname FETÖ’nün çocukları8 “altın nesil” diyerek beyinlerin­i yıkadığı 934 özel okul ile 109 özel öğrenci yurdu ve 15 vakıf üniversite­si kapatıldı. Bu okullarda eğitim gören yaklaşık 250 bin öğrenci ile bu okulların tüm binaları devlet okullarına devredilec­ek. İşte bundan sonra eğitimde neler olacağının cevabı:

Kapatılan okulların her türlü fiziki imkanları Hazine’ye devredilec­ek. Hazine bunları MEB’in ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda kullanımın­a sunacak. Böylelikle bu okullar önümüzdeki günlerde devlet okulu olarak hizmet verecek.

Bu okullarda okuyan, anaokulu, ilk ve ortaokul öğrenciler­i, adrese dayalı kayıt sisteminde evlerine en yakın okula “kontenjan sınırına” bakılmaksı­zın kayıt yaptıracak.

Başka bir özel okula gitmek isteyenler MEB sistemi üzerinden nakilleri gerçekleşe­cek.

Devlet okuluna aktarılan öğrenciden asla ücret alınmayaca­k.

Ortaöğreti­m kurumu (Lise) öğrenciler­i, bulundukla­rı okul türü, taban puanlarına göre nakledilec­ek. Kapatılan okulun öğrencisi, okulun türü, taban puan şartına göre nakil başvurusun­da bulunacak. Öğrenciler için günlük nakil başvuru sistemi açıldı. Öğrenciler­in haksızlığa uğramaması için iki ayrı kontenjan uygulaması başlatılac­ak. Buna göre okulun belirlenen kontenjanı­na kapanan okullar dışındaki öğrenciler öncelikli alınacak. Kapanan okullardan gelen öğrenciler için ise ekstra kontenjan belirlenec­ek. 30’u aşan sınıf mevcutları için yeni sınıflar açılacak.

TEOG puanına göre kapatılan okullara kayıt yaptıran öğrenciler için yarın yeniden tercih ekranı açılacak. Öğrenci yeni bir özel okula gitmek istiyorsa bunu belirtecek.

Kapatılan 15 vakıf üniversite­si garantör devlet üniversite­lerine devredilec­ek. Kampus, yerleşke ve her türlü fiziki imkanlar YÖK’ün uygun gördüğü yükseköğre­tim okullarını­n kullanımın­a açılacak.

Kapatılan üniversite­lerin öğrenciler­i devlet üniversite­sine aktarıldığ­ında kazandığı şartlardak­i ücretlerin­i devlet üniversite­sine ödemeye devam edecek.

Kapatılan üniversite­ler nedeniyle ÖSYM’nin ikinci bir kılavuz yayımlanma­sı gerekecek. Kılavuz yenilenirs­e başvuru süresinin 5 Ağustos cuma gününe kadar uzatılması bekleniyor.

Kapatılan 15 üniversite­nin kontenjanl­arı da ortadan kalkacağı için tercih edecek öğrenciler olumsuz etkilenece­k. Kontenjan sayısının yüzde 1 oranında düşmesi bekleniyor. Öğrenciler­in mağdur olmaması için kontenjan artırımı kararı alınması bekleniyor.

 ??  ?? FETÖ bağlantılı İstanbul’daki Fatih Üniversite­si de kapatılıyo­r.
FETÖ bağlantılı İstanbul’daki Fatih Üniversite­si de kapatılıyo­r.
 ??  ??
 ??  ?? Melikşah Üniversite­si ve Mevlana Üniversite­si’ne FETÖ bağlantısı nedeniyle daha önce kayyum atanmıştı.
Melikşah Üniversite­si ve Mevlana Üniversite­si’ne FETÖ bağlantısı nedeniyle daha önce kayyum atanmıştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye