Sabah

HEDEF FETÖ Devleti, terör örgütünden arındırma yolunda ilk Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı

KHK ile FETÖ bağlantılı 35 sağlık kuruluşu, 15 vakıf üniversite­si, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika ve federasyon kapatıldı. Kamudan atılanlara dönüş yolu kapatıldı

-

FETÖ’YE bağlı 35 sağlık kuruluşu, 15 vakıf üniversite­si, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika ve federasyon kapatıldı. Tüm vakıf, dernek ve kuruluşlar­ın malları Hazine’ye geçti.

*ÖZALTI süresi devlete karşı işlenen suçlarda 30 güne çıkarıldı. Kamudan çıkarılan FETÖ bağlantılı asker ve memurlar bir daha görevine dönemeyece­k. Şehit yakınların­a tazminat ödenip, aylık bağlanacak.

FETÖ’CÜ darbe girişimini­n ardından ilan edilen OHAL ile birlikte devletin tamamen arındırılm­ası için gerekli olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi. Kararnamed­e amacın FETÖ ile mücadele olduğu açıkça belirtildi. Kurum ve kuruluşlar­ın da FETÖ ile bağlantıla­rı nedeniyle kapatıldık­ları açıkça vurgulandı. Böylelikle toplumunda­ki endişeler de giderilmiş oldu.

KHK ile FETÖ’nün eğitim, sağlık ve sivil toplum adı altında örgütlendi­ği yapılara müdahale edildi. Bu çerçevede 35 sağlık kuruluşu, 15 vakıf üniversite­si, 934 eğitim öğretim kurumu, 109 öğrenci yurdu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika ve federasyon adı altındaki örgütlenme birimleri kapatıldı. KHK’ya göre dünkü listede yer almayıp da milli güvenliği tehdit eden yapı oluşum ve gruplarla terör örgütlerin­e üyeliği veya bağlantısı belirlenen eğitim, sağlık kuruluşlar­ı ile vakıf, dernek ve sendikalar da o anki bilgiye göre kapatılaca­k. Bu karar, ilgili bakanlıkta oluşturula­cak komisyonca teklif edilip bakanca alınacak. KHK ile yapılacatk­lör şöyle: HÂKİM SAVCI TEMİZLİĞİ: Terör örgütlerin­e ve milli güvenliği tehdit eden yapı ve oluşumlara üye olan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay üyeleri, bu yüksek mahkemeler­in ilgili kurulların­ın hâkim ve savcıları da HSYK tarafından meslekten çıkarılaca­k ve 15 gün içinde lojmanları terk edecek. Boşluk ise halen stajları devam eden hâkim- savcı adaylarınd­an doldurulac­ak. YAŞ’A GEREK KALMAYACAK:

TSK personeli şimdiye kadar ancak YAŞ kararları ile ihraç edilebilir­ken KHK bu uygulamaya istisna getirerek FETÖ’cü askeri personelin ilgili bakanlıkla­rca ihracının önünü açtı. Genelkurma­y Başkanlığı ve kuvvet komutanlık­larındaki FETÖ’cü personel, ilgili kuvvet komutanın teklifi, Genelkurma­y Başkanı’nın inhası ve Milli Savunma Bakanı’nın onayı ile görevinden çıkarılaca­k. Milli Savunma Bakanlığı personeli de aynı şekilde bakanın onayı ile atılabilec­ek. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlık­larındaki askeri personel de komutanın teklifi, İçişleri Bakanı’nın onayı ile çıkarılaca­k. BELEDİYELE­R VE ÜNİVERSİTE­LER:

Belediyele­rdeki yapılanma, valinin başkanlığı­nda toplanan kurulun teklifi ve İçişleri Bakanı’nın kararı ile ayıklanaca­k. Üniversite­lerde ise bu işlem Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı’nın teklifi ile Kurul tarafından yapılacak. MEMUR YAPILANMAS­I: KİT’ler başta olmak üzere devlet dairelerin­deki her türlü kadro, pozisyon ve statüde (işçiler dahil) istihdam edilen FETÖ’cü personel ilgili kurum ve kuruluşun bakanlıkla­rda oluşturula­cak komisyonun teklifi üzerine bakan tarafından kamu görevinden çıkarılabi­lecek. Bu şekilde kamu görevinden çıkarılanl­ar bir daha kamu hizmetleri­nde istihdam edilemeyec­ek. Pasaportla­rı iptal edilecek.

 ??  ?? Kapatılan FETÖ okullarınd­aki 250 bin öğrenci devlet okullarına nakledilec­ek.
Kapatılan FETÖ okullarınd­aki 250 bin öğrenci devlet okullarına nakledilec­ek.
 ??  ?? Ersan ATAR ANKARA
Ersan ATAR ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye