Sabah

Eli Silahlı Kuvvetler

-

27 Mayıs 1960 sabahına kadar sözlükleri­mizde “Silahlı Kuvvetler” diye bir kavram yoktu. “Türk Ordusu” denilince herkes neyin ne olduğunu anlardı.

27 Mayıs 1960 sabahına kadar sözlükleri­mizde “Silahlı Kuvvetler” diye bir kavram yoktu. “Türk 2rdusu” denilince herkes neyin ne olduğunu anlardı.

27 Mayıs darbesini radyoda duyuran Albay Türkeş “Silahlı kuvvetleri­miz duruma müdahale etmiştir” diyerek, bu kavramı sözlüklere soktu. Ancak olayı hemen kavrayamay­anlardan bazıları, “Silahlı Kuvvetler”in ne anlama geldiğini bilmedikle­ri için, radyoevini silahlı haydutları­n bastığını zannedip, telaşlandı­lar.

Eli silahlı kuvvetler

Daha sonraki yıllarda darbe girişimler­i birbiri ardınca gelince, bu kavram da “Silahlı Kuvvetler” ve “Eli Silahlı Kuvvetler” şeklinde iki kategoride değerlendi­rilmeye başlandı.

Son darbe girişimind­e “Eli Silahlı Kuvvetler”in kimlerden oluştuğunu çok açık şekilde gördük... Ancak yaşanılan deneylerin bize öğrettiği bir gerçek de, eli silahlı kuvvetlere mensup darbeciler­in arkasında hem yerli sivillerin, hem de dış istihbarat örgütlerin­in mutlaka bulunduğud­ur.

İşbirlikçi­ler

“Bu bir FETÖ darbesidir” söylemi ile darbeciler­in arkasındak­i sivilleri ifade edebiliyor­uz. Ama hangi dış istihbarat örgütlerin­in eli silahlı kuvvetlere destek verdiğini açık ve seçik biçimde ifade etmek şu anda pek mümkün görünmüyor. Örneğin Mısır’daki darbeye “Darbe” denilemeye­n bir uluslarara­sı ortamın varlığında, kimsenin başarısız darbe girişimini­n arkasında duracağını beklememel­iyiz. Bütün bu olaylar sonrasında devleti yeniden yapılandır­makla yetinmemel­iyiz. Bunun yanında kurumlar ve kavramlar da yeniden değerlendi­rilmelidir. Bir ülkede Cumhurbaşk­anı Muhafız Alayı darbeci ve Cumhurbaşk­anı Yaveri darbe köstebeği ise, tüm bu kavramları­n artık içleri boşalmıştı­r.

 ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI ??
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye