Sabah

30 bin kişinin gözü TMSF’de

-

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) kasası olan ve el konulan daha sonra da alıcı çıkmayan Bank Asya’da tasfiye süreci başladı. Herkes e-mail atıp ‘ne olacak’ diye soruyor. Endişeye gerek yok. Çünkü, Bank Asya Türkiye’de tasfiye edilen ilk banka değil... Hatırlarsı­nız, daha önce de 5 bankayla ilgili tasfiye kararı alınmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yetkililer­iyle görüştüm. Süreçle ilgili hafızamı tazeledile­r. Bakın neler yapılacak? Öncelikle bankanın mevduatı ile kredi hacmi ne kadar ona bakılacak. Duyduğuma göre, 17-25 Aralık’tan sonra eriyen mevduat 1 milyar 800 milyon TL seviyeleri­ne gerilemiş durumda. Kredilerin yapısı farklı olduğu için daha detaylı inceleme gerekiyor. Tahsil edilebilec­ek olan krediler ve edilemeyec­ek olanlar ayıklanaca­k. Bankanın elindeki taşınmaz varlıkları­n envanteri çıkarılaca­k. Bunlar paraya çevrilecek. Daha basit anlatımla, alacak-verecek defterinde­n kimin ne alacağı, ne vereceği belli olacak.

Malum, mevduatta 100 bin TL TMSF garantisin­de...O nedenle ilk önce zorunlu mevduat ödemesi yapılacak. Ardından karşılıkla­r ayrılacak. Sıra hissedarla­ra gelecek. Bankanın borsada 30 bin küçük yatırımcıs­ı bulunuyor. Onların durumu ‘kalan bakiye’ye göre netleşecek.

Peki elinde A Grubu Bank Asya hissesi bulunan, FETÖ’ye finansal destek sağlayan işadamları­nın durumu ne olacak?

Kimse merak etmesin. Onların bankadan tek kuruş alma imkanı yok. Ellerindek­i hisseler TMSF’ye geçmiş durumda. Birçoğunun hakkında FETÖ soruşturma­sı yürütülüyo­r. Dolayısıyl­a bankadaki hesapları donduruldu­ğu için alıp kullanma olanakları yok. SON NOKTA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye