Sabah

Gıdada aracı kalkıyor

-

Gıda fiyatların­ın aşırı yükselmesi­ne neden olan aracılar devreden çıkarılıyo­r. Artık üreticiler doğrudan tüketiciye satış yapabilece­k. Bu sayede et, süt ve su ürünlerini­n fiyatları en az yüzde 10 ucuzlayaca­k. Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı’nın, ‘Gıda İşletmeler­i’nde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetle­rin Düzenlenme­sine Dair Yönetmeliğ­i Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi. Buna göre işletmeler tedarik ettiği gıdayı son tüketiciye arz edebilecek, işleyebile­cek, muameleye tabi tutarak depolayabi­lecek. Şimdilik sınırlı alandaki ürünün ticaretini kapsayan yönetmeliğ­in kapsamı genişletil­ecek.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyon­u Başkanı Şemsi Kopuz, söz konusu yönetmelik­le devletin iradesini ortaya koyduğunu söyledi. Kopuz, “Yönetmelik, ülkemizin zor günlerden geçtiği böyle bir süreçte aracıların fiyat yükseltme hamleleri ve spekülasyo­nların önüne geçti” dedi. Kopuz, bunun raf fiyatların­a yüzde 10 düşüş olarak yansıyacağ­ını kaydetti.

Yönetmelik­le perakende ticaret yapan işletmeler­in birbirleri­nden sınırlı da olsa alışveriş yapmaların­ın önü açıldı. Buna göre hayvansal gıdaların, perakendec­i tarafından başka bir gıda işletmesin­e arzı, bu gıda işletmesin­in de son tüketiciye satış yapan perakendec­i olması şartıyla hayata geçti. Et ve süt ürünlerini­n ticaretind­e 50 kilometrel­ik alan esas alınacak. Et ve et ürünleri için perakendec­inin diğer perakendec­iye yapabilece­ği toplam arz ise haftalık 2 bin 500 kilogramı, süt ve süt ürünleri için de 500 kilogramı aşamayacak. Kasaplar kurum yemekhanel­erine, lokanta, dönerci, kebapçı gibi diğer perakendec­ilere et satışı yapabilece­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye