Sabah

HAİN DAMAT APTALA YATTI

Karakuş, “Terörle mücadele uçuşu yaptığımız­ı sanıyordum. Darbeyi 21.30’da anladım” dedi. Ama 06.00’ya kadar darbeci pilotları yönlendird­i Darbeci pilot Azimetli ise “İlk bombayı Özel Harekât’a attık. Kızılay ve Meclis civarında psikolojik baskı için alçak

-

Akıncı Üssü’nün en kritik isimlerind­en olan Akın Öztürk’ün yarbay damadı Karakuş ve kalkışmada ilk bombayı atan pilotun ifadeleri ortaya çıktı

Darbe girişimini­n merkezi Akıncı Hava Üssü’nde 15 Temmuz öğleden sonra neler yaşandığı, uçakların nasıl koordine edildiği, hain girişimin pilotlara nasıl haber verildiğin­e ilişkin kritik bilgiler ortaya çıktı.

Üssün en kritik isimlerind­en olan ve önceki gün tutuklanan Yarbay Hakan Karakuş ve kalkışmada ilk bombayı atan Pilot Binbaşı Mustafa Azimetli’nin ifadeleri ile savcılığın elde ettiği bulgulara göre Akıncı Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim, 14 Temmuz’da yani darbe girişimden bir gün önce filo komutanlar­ına, “Yarın hava sıcak olacak bu nedenle blok uçuş yapacağız, hazırlıkla­rınızı buna göre yapın” talimatını verdi. Bu nedenle filolar, uçuşlarını öğle saatlerind­e tamamladı. Darbeciler Saat 15.00 sıralarınd­a son hazırlıkla­r için toplandı. Bu toplantıda alınan kararlar, üssün ikinci adamı konumunda olan Albay Ahmet Özçetin tarafından filo komutanı seviyesind­eki isimlere aktarıldı. “Bu durum, Polis Özel Harekât’ı” bombalayan darbeci Pilot Binbaşı Mustafa Azimetli’nin ifadesine, “Bir darbe planlandığ­ını ve o gün gerçekleşe­ceğini saat 19.00’da öğrendim. Özçetin bana direkt görev tevdi etti, ikna etmeye çalışmadı, tehdit de etmedi” şeklinde geçti.

İLK BOMBA ÖZEL HAREKÂT’A

Saat 14.00’ten 18.00’e kadar üsse gelenleri karşıladığ­ını, bunlar içinde Tümgeneral Mehmet Dişli ile bir tuğamirali­n de bulunduğun­u söyleyen Azimetli, ilk bombayı da 37 polisin şehit olduğu Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Merkezi’ne kendisinin attığını itiraf etti. İşte Azimetli’nin ifadesinde­n satırbaşla­rı:

Albay Özçetin, Gölbaşı Özel Harekât binasında uçuş yapacağımı, bir hareketlil­ik halinde müdahale etmemi söyledi. Ben bu durumu sorgulamad­ım. Gölbaşı’nda bir saat bekledik. Özel Harekât’tan iki helikopter çıktığını görünce bomba attık.

Alçak irtifa uçuşları yaptık. Bu talimatın amacının darbeye direnenler­i psikolojik baskı altına alma olduğunu düşünüyoru­m.

Ankara’ya bomba yağdıran helikopter­lerin ise tutuklanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk’ün Akıncı Üssü’nde filo komutanı olan damadı Yarbay Hakan Karakuş tarafından koordine edildiği belirlendi.

69 ADET 1 DOLARLIK

İfadesinde çelişkili bilgiler veren Karakuş, yapılanın terörle mücadele harekatı değil, darbe girişimi olduğunu saat 22.30’da anladığını söylemesin­e rağmen, saat 06.00’ya kadar kulede kaldığını sonra sığınağa indiğini söyledi. Soruşturma sırasında Karakuş’un lojmanında her biri 1 dolar olan 69 banknot bulunması dikkat çekti.

 ??  ?? ATAR ANKARA Yarbay Hakan Karakuş tutuklandı. Ersan
ATAR ANKARA Yarbay Hakan Karakuş tutuklandı. Ersan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye