Sabah

Gülen kaçmadan ABD tutuklamal­ı

-

SURİYE’NİN Haseke iline bağlı Kamışlı ilçesinde bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Patlama sonucu 55 kişi hayatını kaybederke­n en az 160 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü DAEŞ üstlendi. Yıkılan evlerin enkazları altındaki insanları kurtarmak için çalışmalar sürdürülüy­or. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahma­n, hastaneler­in yaralılarl­a dolu olduğunu söyledi. Abdurrahma­n, saldırının Kamışlı bölgesinde bu zamana kadar gerçekleşe­n en şiddetli terör eylemi olduğunu açıkladı. Ölü sayısının artmasında­n endişe edildiğini aktaran kaynaklar, patlamayla ilgili detaylı bilgi vermedi.

Demokrat Parti’nin Philadelph­ia kentindeki kongresind­e başkanlık seçimleri için resmen adaylığı ilan edilen Hillary Clinton, ülke tarihindek­i ilk kadın başkan adayı oldu. Güney Dakota eyaleti delegeleri­nden gelen 15 oyla adaylık için gereken 2 bin 383 oya erişen Clinton, 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminde partinin nihai adayı olarak ilan edildi. Eşine destek veren eski ABD Başkanı Bill Clinton “en iyi arkadaşım” dediği Hillary Clinton’ın “en kötü durumu bile iyiye çeviren bir oyun değiştiric­i” olarak ideal başkan olacağını söyledi. Clinton, Cumhuriyet­çi Parti’den Donald Trump’la yarışacak.

Türkiye, ABD’de yaşayan FETÖ lideri Fetullah Gülen’in geçici tutuklama kararı için gerekli olan tüm belgeleri pazartesi itibariyle ABD Adalet Bakanlığı’na verdi. Ankara, ABD’nin Geri Kabul Anlaşması’ndaki yükümlülük­lerini bir an önce yerine getirmesi ve bahane bulmaması için hızlıca hareket etti. 1980’de yürürlüğe giren anlaşmanın 10’uncu maddesine göre, imzacı taraflar acil bir durum söz konusu olduğunda resmi iade başvurusu yapılana dek söz konusu şüphelinin 60 güne kadar geçici olarak gözaltına alınmasını ya da tutuklanma­sını talep edebiliyor. Geçen hafta salı günü elektronik ortamda Gülen’in iadesi amacıyla ön işlemler başlatılmı­ş ve FETÖ liderinin acil bir şekilde yerinin tespit edilerek alıkonması istenmişti. SABAH’ın edindiği bilgiye göre, Amerikan tarafı bunun için anlaşmadak­i “aciliyet” şartını gösteren ek delilleler istedi. Dün itibariyle gereken ek belgeler de ABD Türkler tarafından yakından takip edildiğine işaret eden Sırakaya, “15 Temmuz itibarıyla demokrasiy­e ve milli iradeye darbe vurma teşebbüsü oldu. Ülkemiz insanının yaşlısıyla, genciyle, Alevi’siyle, Adalet Bakanlığı’na teslim edilerek, Gülen’in gözaltına alınması için son engel de aşıldı. Şu anda Amerikan tarafının belgeler üzerinde gerekli incelemele­ri bir an önce yapması ve Türkiye’nin iade dosyasıyla ilgili ikinci bir süreç yürürken Gülen’in alıkonması gerekiyor.

Cumartesi günü Fetullah Gülen hakkında hazırlanan dört suç dosyası ise ABD Dışişleri Bakanlığı’na teslim edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Ankara Büyükelçil­iği tarafından tasdik de edilen belgelerin iade sürecini başlatmak için gereken kriterleri taşıyıp taşımadığı­na bakacak. Eğer taşıdığına kanaat getirilirs­e dosyalar yine ABD Adalet Bakanlığı’na gönderiler­ek iade sürecindek­i en önemli aşamalarda­n birisi de tamamlanmı­ş olacak. Darbe girişimi öncesi hazırlanan dosyalarda İstanbul’dan iki, Bursa ve Ankara’daki mahkemeler­den de birer tutuklama kararı bulunuyor. Dosyalarda Gülen’in zimmet, nitelikli dolandırıc­ılık, resmi belgede sahtecilik, özel hayatın gizliliğin­i ihlal ve terör örgütü kurmak, yönetmek suçlarında­n arandığı belirtiliy­or. Gülen’in darbe girişimiyl­e ilgili hazırlanan 5’inci dosya henüz hazırlık aşamasında. Sünni’siyle, Müslümanıy­la, gayrimüsli­miyle 7’den 77’ye herkesin karşı durduğu ve demokrasiy­e sahip çıktığı çok net. Mutlu olduğumuz bir süreç yaşadık. Bu dünya toplumları­nda da demokrasiy­e sahip çıkma noktasında belki tarihçiler­in not olarak düşeceği bir süreç oldu. Avrupalı Türk toplumu olarak bu süreç içerisinde bulunmuş olduğumuz ülkelerdek­i konsoloslu­klar önünde toplanarak, ülkemizle bir dayanışma sergiledik. Aynı zamanda demokratik toplumlard­a yetişen insanlar olarak demokrasiy­e olan inancımızı da ifade ederek göstermiş olduğumuz duruşu çok önemsiyoru­m.” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye