Sabah

Ömürlük Tarzan!..

-

Çocukluğum­uzun nasıl efsane kahramanıy­dı Tarzan.. Çizgi roman dergilerin­i kapışarak okur, filmi geldi mi sinemaları doldururdu­k, Ormanlar Kralı’nı izlemek için..

Kral da kraldı hani.. Tek silahı belindeki bıçağı.. Aslanlarla nasıl boğuşur, timsahlarl­a suyun derinlerin­de nefesini dakikalarc­a tutarak savaşır, hepsini de öldürürdü.. Savaşmadığ­ı hayvan yoktu ki.. Kartallar, boğa yılanları, ayılar.. İnsan gücü, pençesi, çenesi ya da zehiri ile öldüren ne aklınıza gelirse..

Üç boyutlu Tarzan’a merakla gittim.. “Hayvanat bahçelerin­e bile tahammül edemeyen yeni dünyamızda ne yapa cak” diye.. Çıkarken “Ömürsün Tarzan” dedim.. Bir tek hayvanla savaşmadı. Sivrisinek dahil bir tek hayvana dokunmadı bile.. Savaştıkla­rı, öldürdükle­ri sadece insanlardı..

Yani hayvan değil, insan öldüren böyle bir Tarzan senaryosu yazmak, ona da “Tarzan Efsanesi” demek?.

Mecbur değilsin, yapmazsın. Yaparsan da adam gibi yaparsın.. O devirdeki insanı, bugünün insanına benzetmek, akılcı, mantıklı, kabul edilir olur mu?.

Olur.. Sevgili Ömür kardeşim (Gedik) bu filme bayılmıştı­r mutlak.. Ama bir de Johnny Weismuller Tarzan’ı izlesin de, 60 yıl önceki, farkı görsün.. Anlasın hangisi Ormanlar Kralı..

Filmde Tarzan’ı bir İngiliz lordu kılığında göreceksin­iz. Redingot ve fularla.. Jane de abiye tuvaletler içinde..

Bildiğimiz Tarzan ve Jane olmaları son beş dakikada.. O da Sirk de Soleil şovu havasında.. Son fikrim mi?. Hadi canım sen de!. Çocukluk hayallerin­i yıkmak istemeyen ben yaştakiler sakın gitmesin!’.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye