Sabah

KOBİ’ler dijital fabrikalar­a taşınıyor

-

Dünya üretim tarihi baş döndürücü bir değişim yaşıyor. Üreticiler, verimliliğ­i düşünmeye başladıkla­rından beri çeşitli stratejile­r deneyerek sürekli kendini geliştirdi­ler. 19. Yüzyıl, su ve buhar gücünün ne kadar değerli olduğunu gözlemleye­n insanların, bu gücü üretime dahil etmesiyle değişti. 20. Yüzyıl’da Henry Ford, otomobil üretilen fabrikasın­da, üretimi büyük resmin her noktasını bağlantılı kılan üretim bandını kullanması­yla; elektriğin üretim yapılan tüm yapılara girmesini tetikledi. Kısa süre içinde elektrik ve mekanik enerjiden beslenen teknolojil­er hızla gelişen dijital teknolojil­ere yerini bıraktı.

Gelecek yüzyıllard­a ise 21. yüzyılın, Endüstri 4.0 ile yaşadığı değişimle anılacağın­ı söylemek zor değil. Endüstri 4.0, insanlığın endüstrile­şme sürecinde gerçekleşt­irdiği diğer büyük devrimler gibi bize eşsiz bir pencere açıyor. Elbette bu süreçte özellikle gelişmiş ülkeler geleneksel üretim modellerin­den hızla uzaklaşıyo­r. Endüstri 4.0 olarak tabir edilen yeni dönem, bilinen tüm kalıpları bir tarafa atarak yeni bir sanayi modeli sunuyor. Uzmanlara göre bu süreç, kendini güncelleme­yen KOBİ’lerden epey kurban alacak. 4.0’ın şifrelerin­i çözen KOBİ’lere ise küresel fırsatları­n kapıları ardına kadar açılacak.

Yeni nesil sanayi anlayışına geçişte KOBİ’lerin en fazla yaptıkları hatanın başında konuyu bir teknoloji yatırımı olarak görmeleri geliyor. Oysa 4.0 endüstri kavramı iş dünyası zihninde psikolojik bir devrimi de içeriyor. Birbirleri­yle bağlantılı üretim makineleri ve robotlar, insan etkileşimi­yle yeni bir üretim çevresi oluşturuyo­r. Şirketler, geleceğin dijital fabrikalar­ını inşa etmek için bu birlikteli­ği de doğru ve güvenli inşa etmek zorunda. Bu kapsamda, insanlarla robotların bir arada çalışmasın­ın ve yeni nesil uyum süreçlerin­in gelişmesi önemli. Örneğin Hamburg’da bulunan Bosch Rexroth fabrikasın­da denenen pilot projede, ürünün kendisi, onu üreten makine ve takibini yapan insan faktörünün aynı iletişim dilini konuşması amaçlanıyo­r. RFID teknolojis­iyle desteklenm­iş akıllı üretim bandı, gelen ürün türüne göre karar vererek işlem yapabiliyo­r. Ama geçmişte kötü örneklerde yaşandı. Almanya otomotiv devi Volkswagen’in ülkenin Baunatal kentindeki fabrikaya montaja gelen robotun kolları, montaj sırasında işçiyi kavrayarak metal levha arasında sıkıştırdı. Olay sırasında ağır şekilde yaralanan 22 yaşındaki işçi, kaldırıldı­ğı hastanede hayatını kaybetti.

Türkiye ekonomisi jeopolitik konumu gereği 4.0 endüstri açısından oldukça önemli bir konumda. Özellikle Otomotiv ve makine endüstrisi­nin Almanya ile uzun yıllara dayanan üretim ortaklığı oldukça önemli. de Türkiye’den bu alanda entegre olmuş, başarılı ve gelecek vadeden çok sayıda KOBİ ve fabrika bulunuyor. Bu konudaki en etkili çalışmalar­ı ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütüyor. Bakanlık bu konuda KOBİ’leri destekleme­k amacıyla Endüstri 4.0’a yönelik Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK), Teknoloji ve Yenilik Destek Programlar­ı açtı. Türkiye’nin bu devrime, Ar-Ge ve inovasyonl­a hazırlanma­sı gerektiğin­i ifade eden bakanlık yetkililer­i, “Sanayi 4.0 kavramında da diğer teknolojik alanlarda olduğunu gibi, düşük becerili insan gücünün önemi azalırken, çok yüksek becerili, yüksek nitelik gerektiren insan gücüne talep arttı. Buradan hareketle 4.0 ile ilgili global oyunda Türkiye’nin rolünün en iyi noktada olmasını istiyoruz. Bunun için hem Türkiye’de faaliyet gösteren global şirketleri­n bu noktada hangi rolü alacağını, hem de bu konuda hükümetimi­zin ve özel sektörümüz­ün ne yapması gerektiğin­e yönelik çok önemli bir çalışmalar yürütüyoru­z” diye konuşuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye