Sabah

Kadın polisler için başörtüsü devrimi

-

RESMİ Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğ­i kapsamında emniyet mensupları­na yönelik kıyafet kısıtlamal­arı kaldırıldı. Emniyet Hizmetleri Sınıfı mensupları Kıyafet Yönetmeliğ­i’nde değişiklik yapılmasın­a dair yönetmelik Resmi Gazete’nin önceki günkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliğ­in 5’inci maddesinde yer alan ‘Resmi kıyafetle birlikte kıyafetin içerisine’ ibaresi ‘Bayanların şapka, kep veya örgü bere altında yüzünü kapatmayac­ak şekilde başlarına taktıkları üniforma rengindeki desensiz giysiler hariç, resmi kıyafetin içerisine’ şeklinde değiştiril­di. Emniyet teşkilatla­rı içerisinde kadın memurların başörtüsü takmasına onay veren son ülkeler hafta içerisinde aldıkları kararla Kanada ve İskoçya olmuştu. Kanada’da, Kraliyet Atlı Polisi’nin çarşamba günü yaptığı açıklamada Müslüman kadın üyelerinin başörtüsü takmasına izin vereceği bildirildi. Hükümet sözcüsü Scott Bardsley, başörtüsü izninin Kanada toplumunda­ki farklılıkl­arı yansıtmayı ve RCMP’ye daha fazla Müslüman kadını çekmeyi amaçladığı­nı belirtti. Bardsley, İsveç, Norveç ve bazı ABD eyaletleri­nde polisin benzer uygulamala­ra gittiğini hatırlattı.

İskoçya’da da Müslüman kadınların emniyet birimlerin­de daha fazla yer almalarını­n önünü açmak amacıyla, başörtüsün­ün polis üniforması­nın resmi bir parçası olarak kabul edildiği duyuruldu. Ülkede daha önce başörtüsü takmak isteyen polisler adaylarını­n bireysel onay alması gerekiyord­u. İngiltere’nin başkenti Londra’daki büyükşehir polis teşkilatı ise, kadınların tesettürlü üniforma giymesini 10 yıl önce onaylamışt­ı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye