Sabah

En iyi Hollywood filmi: Yurttaş Kane

-

İNGİLİZ yayın kuruluşu BBC, geçen hafta 21’inci yüzyılın en iyi 100 filmini seçmiş, listeye Nuri Bilge Ceylan’ın “Bir Zamanlar Anadolu’da” filmi de girmişti. BBC bu kez, ABD’nin yani Hollywood’un en iyi 100 filmini seçti.

Dünyanın dört tarafından 62 eleştirmen­in verdiği notlarla belirlenen listede sürpriz de yaşandı: Benzer listelerde kendine hep üst sıralarda yer bulan kült “Rüzgâr Gibi Geçti” filmi, BBC eleştirmen­lerince ancak 97’nci olabildi.

BBC yetkililer­i, filmleri seçerken sadece ABD yapımların­ı dikkate aldıkların­ı söyledi. Ancak yönetmenle­rin ABD’li olması gerekmediğ­i hatta listeye giren 32 filmin yönetmenin­in ABD dışında doğduğu kaydedildi.

62 kişilik eleştirmen kadrosunun hazırladığ­ı listede birincilik, Orson Welles’in yönettiği 1941 yapımı ünlü “Yurttaş Kane” filminin oldu. İkinciliğe, Francis Ford Coppola’nın 1972 tarihli kült filmi “Baba” layık görüldü. İngiliz yönetmen Alfred Hitchcock’un 1958’de çektiği; başrolleri­ni James Stewart ve Kim Novak’ın paylaştığı ünlü “Vertigo” filmi ise üçüncü oldu.

İlk 10’da iki yönetmenin iki filmle kendine yer bulması dikkat çekti: Alfred Hitchcock’un “Sapık”ı sekizinci sırada yer alırken Francis Ford Coppola’nın “Baba II”si de onuncu oldu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye