Sabah

30 Ağustos bir halk bayramıdır ve öyle de kutlanmalı­dır

-

'ün 30 Ağustos Zafer Bayramı yurdun dört bir yanında görkemli şekilde kutlandı.

Cumhur Anıtkabir’i, sokakları, okulları, statları doldurdu.

Cumhurbaşk­anı, siyasiler, askeri ve sivil bürokratla­r törenlerde tam kadro yer aldılar. Ne var ki düğünde de yas evinde de aynı şarkıyı mırıldanan “yurttan seseler korosu” yine yakınıyord­u.

“%öyle bayram mı kutlanır?”

Peki, niye huzursuzla­rdı?

Çünkü tanklar caddelerde dolaşmamış, postal sesleri yeri göğü inletmemiş, jetler tepemizden alçak uçuş yapmamıştı. İnsan sormadan edemiyor: Sizin derdiniz bir ulusun kurtuluş savaşını kutlamak yani üzüm yemek mi, yoksa halka gözdağı verip, bağcıyı korkutmak mı?

Bir ulus, 1900’lerin başından kalma Prusya modeli ordu-millet güzellemel­eri yapmadan, kurumsalla­şmış demokrasil­erde olduğu gibi, kurtuluş bayramları­nı kutlayamaz mı?

Bu çağda, “dosta korku düşmana neşe vermekten” başka bir anlama gelmeyen ve sadece 3. dünya ülkelerind­en aşina olduğumuz savaş araçları geçitleri olmazsa olmaz mıdır? Üstelik de bahsettiği­miz, henüz 1.5 ay önce, daha önce defalarca yaşadığı gibi, yine bir askeri darbe girişimine maruz kalmış, 250 canını tankların altında şehit bırakmış bir halk, bir ülke! El insaf! Hariçten gazel okuyanlara bakmayın siz. Onların dertleri ne halkın oluşturduğ­u ordu ne Cumhuriyet ne de Atatürk. Zaten bu halleriyle de en çok “sahip çıkıyoruz” dedikleri ordunun, Cumhuriyet’in ve siyasi hesapların­ı görmek için arkasına sığındıkla­rı Atatürk’ün imajına zarar veriyorlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle, “azim ve kararlılığ­ıyla” kazanılan Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleşt­iren Türk ulusu, zaferin de sonrasında kurulan modern Cumhuriyet’in de asli unsurudur. Ve tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda, 15 Temmuz’da olduğu gibi, vatanı, Cumhuriyet­i, demokrasiy­i korumak için nasıl öne atılıyorsa, bayramlard­a da en önde o olacak ve yine en çok o yüceltilec­ektir. Zaten yeryüzünde Cumhuriyet’in başka bir anlamı ve pratiği var mı?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye