Sabah

FİNANSAL Üç terör örgütüne OPERASYON

-

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), PKK, DAEŞ ile doğrudan bağlantılı 165 isim küresel kıskaca alındı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hepsinin arkasında aynı surat var” dediği bu terör örgütlerin­e yönelik küresel operasyon kapsamında 100 ayrı dosya açıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda üç örgütün finansörü, kasası olarak görülen 165 kişi hakkında suç duyurusund­a bulunuldu. İstihbarat birimleri, döviz bürolarınd­an finans kurumların­a kadar geniş bir alanda şüpheli işlemleri, para hareketler­inin küresel ve bölgesel bazdaki hareketler­ini takibe aldı. DAEŞ’e son üç yılda 4 Avrupa ülkesi üzerinden yüklü miktarda para transferi, PKK’nın kaçak sigara, uyuşturucu başta olmak üzere yürüttüğü kara para trafiği, FETÖ’nün ‘himmet’ adı altında suç örgütlerin­in parasını nasıl akladığı ortaya kondu. Paraların ağırlıklı olarak 14 Avrupa ülkesi üzerinde dolaşım yaptığı belirlendi.

Avrupa’daki kara para izleme kurulları, ABD, OECD ile koordineli operasyonl­ar genişletil­di. Emniyet ile MİT, PKK, FETÖ ve DAEŞ’in para trafiğine ilişkin bilgileri değerlendi­ren MASAK bu örgütlerin Avrupa’daki bankalarda­n yaptığı para transferle­rinin de izini sürüyor. Gelen bilgilerle terör örgütlerin­in, para kaynakları ve bu bankalarda­ki hesapları da tespit ediliyor. Terörizmin finansmanı ile mücadele kapsamında Mali Eylem Görev Gücü (FATF) ve Egmont Grubu gibi uluslarara­sı kuruluşlar nezdinde de bu örgütlerin faaliyet gösterdiği tüm ülkeler üzerinde baskı kurulması istendi. İstihbarat, emniyet ve adli makamlara iletilen dosyalarda yer alan dikkat çekici bazı başlıklar şöyle:

Terör örgütü PKK, Avrupa’daki parasını Hakkâri, Şırnak başta olmak üzere doğudaki bazı iller üzerinden Kuzey Irak’a aktardı. Kuryeler ve bazı bankalar üzerinden bu illere gelen paralar HDP’li belediyele­rin de yardımıyla örgüte dağıtıldı. Terör

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye