Sabah

AB cezalandır­dı Şimşek davet etti

Avrupa, ABD’ye misilleme olarak Apple’a tam

-

ABD ve Avrupa arasında firmalar üzerinden karşılıklı ceza kesmeler devam ediyor. Üstelik bu durum şiddetlene­rek de büyüyor. Alman otomotiv devi Volkswagen’in ABD’de emisyon testi manipülasy­onundan 10 milyar dolardan fazla ödeme yapacağı açıklandık­tan bir hafta sonra Apple’a tam 13 milyar euro ceza kesildi. AB Komisyonu, teknoloji devini İrlanda hükümetiyl­e özel anlaşmalar yaparak az vergi ödediği gerekçesiy­le bu cezaya çarptırdı. Daha önce yapılan tahminler ise bu rakamın 19 milyar euro olacağı yönündeydi. Daha cömert vergi teşvikleri sağlamakta­n mutlu oluruz. Apple, AB bürokrasis­iyle uğraşmak zorunda da kalmaz.”

Avrupa Birliği Komisyonu’nda üç yıldır devam eden vergi soruşturma­sı kapsamında alınan kararda kaçağın nasıl yapıldığı şöyle aktarıldı: “Apple Sales Internatio­nal ve Apple Operations Europe iki İrlandalı şirket olarak Apple Inc. ABD altında faaliyet gösteriyor. Apple’ın her türlü satış ve telif haklarını temsil eden bu şirketleri­n sözde ‘maliyetpay­laşımı anlaşmalar­ı’ var. İki İrlandalı şirket ABD’ye yıllık ödemeler yapıyor. 2011’de bu ödemeler 2 milyar doları buldu ve 2014’te da hızlı bir şekilde arttı.”

2003-2014 yılları arasını kapsayan soruşturma neticesind­e tek taraf da suçlanmadı. Apple’a bu yolu açan İrlanda da AB Komisyonu’ndan nasibini aldı. Komisyonun kararında “İrlanda yaptığı illegal yardımın sonuçların­ı onarmalı” ifadesine yer verildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye