Sabah

FETÖ-Fed-Ziraat

-

*eçen hafta Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturma­sında tutuklanan BDDK murakıplar­ının 17-25 Aralık’tan önce Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın isimler üzerinden yapmaya çalıştıkla­rı finansal kumpası yazdım. Bugün de size paralel örgütün Amerikan Merkez Bankası (Fed) üzerinden Ziraat Bankası’na oynadığı oyunu anlatacağı­m.

“Yok artık! Fed’i nasıl kullanmışl­ar?” dediğinizi duyar gibiyim.

Uzatmadan başlayayım...

3 yıl önce tam bugünlerde yani 30 Ağustos 2013’te iki BDDK murakıbı (Murat Yıldırım ve Ramazan Canik. İkisi de tutuklandı) denetlemek üzere Ziraat Bankası’nın New York Şubesi’ne gitti. Bu sırada, yolları Pensilvany­a’ya düştü mü bilmiyorum.

İki murakıp, Amerika’ya ulaştıktan sonra Fed yetkililer­iyle toplantı yaptı, ikinci kısma banka yetkililer­ini almadı. Neden almadıklar­ını tahmin etmek zor değil. Muhtemelen, bankayı kötüledile­r.

BDDK’nın denetim raporu bu toplantıda­n 9 ay sonra 13 Haziran 2014’te bankaya gönderildi. Bu kadar niye beklediler? Sanırım, 17-25 Aralık başarısızl­ığa uğrayınca kamu bankaları üzerinden başka bir algı operasyonu­na hazırlanıy­orlardı.

25 Haziran’da Ziraat ile Fed arasında şubede iç işleyişte hangi adımların atılacağın­a ilişkin yol haritası sözleşmesi imzalandı.

Sonra Fed, yol haritasınd­a belirtilen hususların giderilmes­i için bir danışmanlı­k firması ile çalışılmas­ını zorunlu tuttu, bu firmayı da kendisi belirledi. 1 Temmuz 2014’te bu anlaşmayı sitesinde paylaştı.

Normalde kimsenin dikkatini çekmeyecek bu anlaşma, paralel yayın organları tarafından 5 Temmuz’dan itibaren köpürtüldü. Ziraat Bankası’nda kara para mevzuatına aykırı işlemler yapıldığı ve Fed tarafından banka faaliyetin­in durduruldu­ğu şeklinde kamuoyuna lanse edildi. Türkiye’nin bir numaralı bankasının itibarı yerle bir edilmeye çalışıldı. Peki sonra ne oldu? Denetimler­de kayda değer bir bulguya rastlanmad­ı. Fed tatmin olmayıp, ayrıntılı bir denetim daha istedi. Bu kez firma, yapacağı denetimin kapsamına şubede hesapları bulunmamas­ına karşın Türkiye’den üst düzey devlet yetkililer­i ve yakınların­ı almak istedi. Banka yetkililer­i itiraz edince bu kişiler denetim planı kapsamında­n çıkarıldı. İkinci denetimde de bir şey bulamadıla­r. İşin özetine gelirsem... Anlattığım hadise, paralel örgütün finansal kumpasları­na Fed gibi bir kurumu da alet ettiğini apaçık gösteriyor. Hem de ülkelerini ve kurumların­ı itibarsızl­aştırma pahasına... Bakalım, 15 Temmuz öncesinde daha neler yapmışlar? SON NOKTA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye