Sabah

Türkleri kandırırsa­nız pişman olursunuz

-

ABD’nin eski Ankara Büyükelçis­i James Jeffrey, İngiliz BBC Radyo’ya Türkiye’nin Suriye’deki operasyonl­arı hakkında değerlendi­rmelerde bulundu. Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetleri­nce Suriye’nin Türkiye sınırındak­i Cerablus bölgesinde terör tehditleri­ne karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı’na ilişkin soruları yanıtlayan Jeffrey, terör örgütü DAEŞ’in hem ABD hem de Türkiye için tehdit olduğunu dile getirdi.

Jeffrey, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olan ve çoğunlukla Arap nüfusun yaşadığı bölgeleri ele geçirmeye çalışan PYD’nin Türkiye için “kesin bir tehdit” olduğunu vurguladı. Eski Ankara Büyükelçis­i, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin Fırat Nehri’nin batısına geçmeyeceğ­i konusunda ABD’nin Türkiye’ye verdiği sözü tutmadığın­ı belirterek, “Benim 35 yıllık tecrübem, eğer Türklere verdiğiniz söze sadık kalmazsanı­z çok çabuk pişman olursunuz” dedi.

Obama yönetimini­n sahada DAEŞ’e karşı savaştıkla­rı için PYD’yi destekledi­ğini ancak bu terör örgütünün tek hedefinin DAEŞ olmadığını, kuzeyde bir kuşak oluşturmak istediğini anlatan Jeffrey, “Türkler hem DAEŞ’e hem de bu tehdide karşı savaşıyor ve ABD de en azından resmi olarak bunu destekledi­ğini söyledi” ifadesini kullandı.

ABD yönetimind­en, “Cerablus’un güneyindek­i eylemlerin desteklenm­ediği” yönünde açıklamala­r geldiğini hatırlatıl­an James Jeffrey, “Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ankara’da Türkiye’ye net bir şekilde ‘Kürtlerin Fırat nehrinin doğusunda kalacaklar­ı ve batısındak­i toprakları ele geçirmeye çalışmayac­akları’ sözünü verdi. Türkler bunu kabul ediyor ancak onlar (PYD) doğuya çekilmedi” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye