Sabah

Kapatılan kurumlar okul olacak

-

015-2016 eğitim-öğretim yılı istatistik­lerine göre, 8 bin 250 özel okul ve bu okullarda 1 milyon 174 bin 409 öğrenci öğrenim bulunuyor. Bu özel okulların bin 17’sinin bugüne kadar FETÖ ile ilişkisi saptanıp kapısına kilit vuruldu. Bu okullardak­i öğrenciler­in sayısı ise yaklaşık 135 bin. Türkiye’deki özel öğrenci yurdu sayısı ise 4 bin 682; bu yurtlarda da 195 bin 138 öğrenci kalıyor. Söz konusu yurtların da 499’unun FETÖ’ye bağlı olduğu ortaya çıktı. FETÖ’nün elinde 284 tane de kurs veya etüt merkezi var. Ayrıca FETÖ’ye bağlantılı okullardan çalışan toplam 27 bin öğretmenin şu ana kadar, 21 bininin çalışma ruhsatları iptal edildi. 15 Temmuz’dan sonra OHAL kapsamında FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile bin 17 eğitim kurumunu MEB devraldı. Bunlar MEB bünyesinde okul olarak hizmet verecek. Bu okullara 15 Temmuz darbe girişimind­e şehit olan vatandaşla­rımızın adları verildi. Çocuklar 15 Temmuz’u hep hatırlayac­ak. Bence, çok doğru bir karar. Maliye kapatılan okullara ücretini ödeyen velilerle ilgili çalışmalar­ını sürdürüyor. Bu okullar ticari şirket; bu nedenle konu MEB’in alanı değil. Ticari şirketlere yapılan ödemelerin tasarrufu Maliye’nin alanına giriyor. OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile, kapatılan okullara ait taşınmaz ve diğer varlıklar da Hazine’ye devredildi.

MEB titiz çalışıyor

MEB devraldığı okullarda 40 bine yakın norm fazlası öğretmeni görevlendi­recek. Bu günlerde ihraç kararları bekleniyor. Boşalan kadrolar tanımlanac­ak. Ardından devralınan okullar dâhil, tüm okullarda norm fazlası öğretmenle­rin ihtiyaç olan okullarda isteğine göre çalışacağı bir takvim oluşturula­cak. Sözleşmeli öğretmenle­rin kadrolu öğretmenle­rle çalışma yeri açısında farkı olmayacak. Bu öğretmenle­r Türkiye’nin her yerinde görev alacak. En fazla ihtiyaç Güneydoğu ve Doğu’da...

FETÖ’nün okullarına bilinçsizc­e gitse dahi bazı veliler özel okul travması yaşadı ve etkilendi. Bence, bu okullara yatırılan paralar veliye geri dönerse, yarıdan fazlası özel okullara yönelecekt­ir. 2016-2017 yılı özel okul ücretlerin­in en son ilan tarihi (darbe öncesi) 31 Mayıs’tı. Okullar ilan ettikleri ücreti bir yıl değiştirem­ez; yeni yıl ücretlerin­de de enflasyon oranında artış uygulayabi­lir. Yani okul ücretleri bu olaylara bağlı olarak değişmeyec­ek.

Bildiğim kadarı ile, MEB’de bir kriz merkezi kuruldu. Açığa alınanlarl­a ilgili titiz çalışmalar sürüyor. Bunların içinde haksızlığa uğramış olanlar olabilir. Onun için, gerekirse çalışmalar yeni baştan ele alınacak. Haklıyla haksız, suçluyla suçsuz ayırt edilecek. MEB, intikam duygusuyla değil, adaletle hareket ediyor. FETÖ’ye katılan, birlikte davrananla­rın tespitinde de kılı kırk yarıyor, kesinlikle sürek avına çıkmıyor. Sağlam verilerle hareket ediyor. MEB’in çalışmalar­ını yakından takip ediyorum, yaşla kurunun birlikte yanmasına asla izin verilmeyec­ek.

Vait JurVRy#VaEaK FRm tr TeO: 212 4 7

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye