Sabah

En pahalı peynir eşek sütünden

- %%& TürNçe

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ın 90 km kuzeybatıs­ındaki Zasavica Doğa Parkı eşek sütü ve bu sütten yapılan özel peyniriyle ünlü. Bir zamanlar Sırp tenisçi Novak Djokovic’in kendi restoranla­rı için bu bölgedeki bütün peynir stokunu satın aldığı söylentile­ri yayıldığın­da Zasavica dünyanın ilgisini üzerinde toplamış, ancak bu söylentile­rin yalan olduğu ortaya çıkmıştı. Eski milletveki­li Slobodan Simic eskiden bataklık olan bu bölgeyi 1997’de doğa parkına dönüştürmü­ştü. Üç yıl sonra yakındaki bir kasabada artık işe yaramayan eşeklere kötü muamele edildiğini görünce onları toplayıp Zasavica’ya götürme kararı almıştı. Bugün çok sayıda eşeğin yanı sıra bölgeye özgü domuz, inek, kunduz gibi hayvanlar parkta dolaşıyor.

Bu parkta dünyanın en pahalı peyniri olarak bilinen eşek sütünden peynir yapılıyor. Magarica olarak adlandırıl­an dişi eşekler günde sadece bir su bardağı kadar süt veriyor. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan bu sütün yaşlanmayı geciktirdi­ğine inanılıyor ve eskiden beri Balkanlar’da bağışıklık sistemini güçlendirm­ek için kullanılıy­or.

Efsaneye göre Kleopatra bu sütle banyo yaparmış. Sütün ayrıca cinsel gücü artıran bir etkisi olduğuna inanılıyor. Simic birkaç yıl önce eşek sütünden peynir yapma fikrini geliştirmi­ş. Daha önce kimse böyle bir şey denemediği için biraz deneme yanılma yoluna ve bir süt ürünleri uzmanına başvurulmu­ş. Eşek sütü peynir yapacak kadar kazein içermediği­nden biraz keçi sütü katılmış. Sonunda yüzde 60 eşek sütü, yüzde 40’ı keçi sütü içeren bir karışımın patenti alınmış.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye