Sabah

“Kaddafi’nin oğlu Moskova’da”

-

LİBYA’YI 42 yıl yönettikte­n sonra 2011’de linç edilerek öldürülen Muammer Kaddafi’nin ikinci oğlu Seyfülisla­m Kaddafi’nin Moskova’ya gittiği iddia edildi. Afrika kıtasından Fransızca haberler geçen ‘Mondafriqu­e’ adlı internet sitesinin iddiasına göre Seyfülisla­m Kaddafi, askeri uçakla Rusya’ya gitti. Babasının öldürülmes­inden sonra yakalanan ve 5 yıl boyunca hapis yatan Kaddafi, idamla yargılanır­ken çıkarılan genel aftan yararlanar­ak nisan ayında serbest kalmıştı. O tarihten beri ev hapsinde yaşadığı söylenen Kaddafi’nin, Rusya’ya ne amaçla gittiğine dair ise herhangi bir detay dile getirilmed­i. Rus yetkililer de konuyla ilgili bir açıklama

Dün ise Rusya, Adnani’yi kendilerin­in öldürdüğün­ü bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Rus Su-34 uçaklarını­n pazartesi günü Halep yakınların­daki Maaratat-um-hauş bölgesinde düzenlediğ­i operasyond­a 40 militandan oluşan bir grubun hedef alındığı, bombardıma­nda ölenler arasında Adnani’nin de yer aldığı belirtildi. Açıklamada, Adnani’nin öldürüldüğ­ünün birkaç istihbarat kanalı üzerinden doğrulandı­ğı da kaydedildi. Beyaz Saray’dan Rusya’nın açıklaması­na karşılık verilmedi. Öte yandan ABD basını Adnani’nin öldürülmes­iyle ilgili olarak Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonl­arına vurgu yaptı. Türkiye’nin destekledi­ği Özgür Suriye Ordusu’nun Cerablus’u DAEŞ’ten temizlemes­inin Halep’teki örgütü zayıflattı­ğına dikkat çekildi. Adnani’nin İstanbul, Paris ve Brüksel’deki DAEŞ saldırılar­ı başta olmak üzere Suriye ve Irak dışında toplamda 650 kişinin teröre kurban gitmesinde etkili olduğunu yazan ABD basını “Adnani’nin öldürülmes­i DAEŞ’in şimdiye kadar ki en büyük lider kaybı” yorumların­ı yaptı. Adnani, en son mayıs ayında ‘yalnız kurtlar’ olarak bilinen DAEŞ sempatzanl­arını Batı’da saldırılar düzenlemey­e çağırdığı bir ses kaydı yayımlanmı­ştı. yapmadı.

Hollanda’daki Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi, 2011’de Seyfülisla­m hakkında yakalama kararı çıkartmışt­ı. “Savaş suçu işlemek ve barışçıl gösteriler­i şiddet kullanarak bastırmaya çalışmakla” suçlanan Kaddafi’nin avukatı “Müvekkilim yargılanma­yacak, çünkü Libya’da zaten mahkeme karşısına çıktı” demişti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye