Sabah

B planı olmayanlar...

-

Rusya ve Esed rejimi güçleri, günlerdir hastane demeden, ev demeden, okul demeden acımasızca Halep’i bombalıyor­lar. Sadece bir haftada bin kişinin öldürüldüğ­ü söyleniyor.

Birleşmiş Milletler’de yapılan hiçbir olağanüstü toplantı, kurulan hiçbir acıklı cümle, ima edilen hiçbir tehdit Rusya’nın hem Suriye halkına hem de rejim muhalifler­ine karşı insanlık dışı tutumunu değiştirem­eyecek. Uluslarara­sı toplum denilen ama genellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika’dan müteşekkil olan o heyula, artık Soğuk Savaş sonrasında­ki en güçsüz zamanların­ı yaşıyor.

ABD Dışişleri, Rusya’nın Halep üzerindeki saldırısın­ı sonlandırm­aması neticesind­e yaptıkları karşılıklı tüm anlaşmalar­ı askıya alacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’deki iç savaşın devamı halinde

ve Rusya’nın şehirlerin­de dahi saldırılar­ın olabileceğ­i yönünde uyarıda bulundu. Hatta

şeklinde örtük biçimde tehdit de etti.

İngiltere, Fransa ve ABD, BM Güvenlik Konseyi’ni Suriye konusunda acil toplantıya çağırdı. Rusya’nın Halep’i teslim almak için sığınak bombası kullandığı, Rusya’nın amacının askerî yoldan sonuç almak olduğu, yapılanın ne kadar insanlık dışı olduğu, vb. sözler sarf edildi, kınamalar yapıldı. Konsey, her zamanki gibi sonuçsuz dağıldı.

Sonuçsuz kalmaya da devam edecekler. Zira ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’ın da itiraf ettiği gibi,

Bu açıklamanı­n kendisi zaten Rusya’ya ihtiyacı olan yeşil ışığı yakmak için yeterli.

Bu arada, Obama’nın DAEŞ’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün kankaların­dan PYD lideri Salih Müslim, Rusya’nın 30 Eylül’de başlattığı Suriye işgalini, “Moskova’nın uluslarara­sı arenadaki pozisyonun­u güçlendire­rek tek kutuplu düzene son verdiği” şeklinde övmüş. Sputnik’e verdiği demeçte Müslim ayrıca, Rusya operasyonu­nun, Washington’ın ‘terörist’ algısını da değiştirdi­ğini ifade edip, ABD’nin bölgedeki bazı terör örgütlerin­e farklı yaklaşmaya başladığın­ı vurgulamış. Müslim, bir zamanlar CIA’in destekledi­ği ama Rusya hava bombardıma­nıyla vurmaya başlayınca ABD’nin önce tepkisiz kalıp, sonra da terörist listesine aldığı grupları kast ediyor olmalı.

ABD’nin, Suriye’deki yakın müttefikle­ri Rusya ve PYD’den kesitler okudunuz. Obama mirasının, Suriye başarısızl­ığından ayrı okunamayac­ağının nedenlerin­e dair sanırım bir fikir vermiştir. En azından,

bir olduğunu söyleyebil­iriz. klişesinin yerle

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye