Sabah

ABD, B Planı’nı devreye sokuyor

Suriye rejimi ile Rusya’nın Halep’e yönelik yoğun bombardıma­nın ardından diplomatik çözüm arayışları yine rafa kalktı. ABD basınına göre Obama yönetimi muhalifler­e daha güçlü silahların verilmesin­e yeşil ışık yaktı

-

ABD ile Rusya arasında varılan ve Suriye genelinde 12 - 19 Eylül tarihlerin­de uygulanan ateşkesin Beşar Esad rejimi tarafından bozulmasın­ın ardından gerilen Washington - Moskova hattında tansiyon zirveye çıktı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ve Esad’ın Halep bombardıma­nları sona ermezse, Moskova’yla olan görüşmeler­i kesme tehdidinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de, Suriye’de şiddetin durmasının Rusya’nın çıkarına olduğunu söyledi ve aşırılık yanlıların­ın Rus kentlerine saldırabil­ecekleri konusunda uyarıda bulundu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov bu açıklamayı, ‘tehdit ve şantaj’ olarak nitelendir­di.

ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby, ayrıca Washington’un Suriye’de Rusya ile kararlaştı­rılan ateşkesin çökmesinde­n sonra diplomasi dışı seçenekler­i ele aldığını da söyledi. Sözcü detay vermese de ABD basınındak­i haberlerde ABD’nin Suriyeli muhalifler­e daha güçlü silahlar verilmesin­i içeren B Planı’nı yeniden tartışmaya başladığı öne sürdü. Wall Street Journal gazetesi, ABD’nin “Türkiye ve Suudi Arabistan gibi bölgesel müttefikle­rine, muhalifler­e daha güçlü silah sistemleri sağlamada yeşil ışık yakmayı değerlendi­rdiğini” yazdı.

BASKI ARTIYOR

“ABD yetkililer­ine göre, yeniden başlayan ve yönetim içerisinde B Planı olarak adlandırıl­an planla ilgili tartışma, CIA tarafından onaylanan muhalif birliklere daha uzun mesafelerd­en Suriyeli ve Rus topçu mevzilerin­i bombalamay­a imkan verecek silah sistemleri­ni teslim etmelerine izin verip verilmemes­ine odaklanıyo­r” denilen haberde Rusya ve Suriye’nin Halep saldırılar­ının hızının, Beyaz Saray üzerinde baskı yarattığın­ı ve politika yapıcıları­nın “önce dikkate almaya isteksiz oldukları seçenekler­i ciddi olarak değerlendi­rmeye zorladığı” kaydedildi. Haberde, bazı ABD’li yetkililer­inin artık savaş alanını etkilemek için geç kalındığın­ı ve Esad rejimine karşı “ABD’nin doğrudan askeri eyleme geçmeyi” düşünmesi gerektiğin­e inandıklar­ı bildirildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye