Sabah

İslam âlemi Uhud sonrası gibi

-

Genelde İslam âlemi Uhud sonrası gibi. Uhud günü Hz. Resulullah’ın (s.a.v.) emirlerini dinlemediğ­i için stratejik yerler -okçular tepesi- zafer coşkusuyla terk edildiği için müminler müşriklerd­en ağır darbe yediler. Hz. Resul yaralandı. Sahabe 74 şehit verdi.

Uhud sonrası ayetler iner. Uhud sonrası yaraları sarar. Darbe yemiş Hz. Resul’ün ordusuna, gevşemeyin ve hüzne kapılmayın der. Aynen şöyle ayet; “Gevşeklik gösterme yin, üzüntüye kapılmayın. Eğer inanmışsan­ız üstün gelecek olan sizsiniz.” (Ali İmran, 139)

Uhud sonrası yaralar sarılmalıy­dı. Hz. Hamza gibi, Hz. Mus’ab gibi zirveler şehadete uçmuştu. Uhud’un üzerinde artık sahabenin gölgesi vardı. Sonra bir ayet daha iniyordu:

“Size bir yara dokunduysa karşı topluluğa da benzer bir yara dokundu.” (Ali İmran, 140)

Kayıpların­ız var, şehitlerin­iz de. Ama daha önce size düşmanlık edenler de yara almışlardı. Böyledir hakikat. Sıkıntılı ve sevinçli günleri. İnsanlar arasında dönüp durur. (Ali İmran, 140)

Genelde İslam âlemi Uhud sonrası gibi yaralı. Sıkıntılar­ımız var. Darbelenmi­şiz. Gönlümüz yaralanmış. Ama her sıkıntıdan bir çıkış vardır elbet. Kur’an “gevşemeyin” buyuruyor.

‘Üzüntüye kapılmayın. İnanıyorsa­nız üstünsünüz.’ Buyuruyor. İman ediyoruz. Kur’an’a ve Resulüne ahdimiz, misakımız, biatımız var.

Uhud olmasaydı, Uhud’dan ibret alınmasayd­ı, Mekke’nin fethi, Huneyn, Taif olmazdı. Risaletin nuru Kâbe’yi aydınlatma­zdı. Onun için Kur’an-ı Kerim; inanıyorsa­nız üstünsünüz buyuruyor. İnanıyoruz, üstünüz.

Uhud sonrası Milad 628’de Hz. Peygamber (s.a.v.) Mekke’ye Umre niyetiyle gitmiş, oraya alınmamış ve ama sağlanan ateşkesle büyük bir tebliğ hareketi başlatmışt­ır. Bütün zaferler; Hayber’in fethi, Mekke’nin fethi, Taif’in fethi, Tebük seferi, Hendek zaferi, ama hepsi Uhud yarasından sonra kazanılan büyük kaleler dir. Onun için zaman artık, bilişme, bilenme, kucaklaşma, şuurlanma, dinin yeniden kalplere sunulması, yüreklerin birleştiri­lmesi, nifakın etkisizleş­tirilmesi zamanıdır.

 ?? Prof. Dr. Nihat HATİPOĞLU nihat.hatipoglu@sabah.com.tr ??
Prof. Dr. Nihat HATİPOĞLU nihat.hatipoglu@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye