Sabah

Çekirdekte­n yetişen girişimci havuzu

İTÜ Arı Teknokent içindeki Çekirdek girişimci havuzunu büyütüyor. Elektrikli otomobille­rden bulut teknolojis­ine sanal gerçeklikt­en geleceğe video gönderen uygulamala­ra kadar küresel girişimcil­er çekirdekte­n yetişiyor

-

Türkiye’nin en köklü eği-Hüseyin tim kurumları arasında yer alan İstanbul Teknik Üniversite­si kampüsünde yer alan Arı Teknokent ülkenin dijital girişim merkezleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Mezunu olduğum okulda Arı Teknokent’in Çekirdek kuluçka merkezinde girişimci gençlerle bir araya geldik. Bulut teknolojis­inden sanal gerçekliğe pek çok projenin yer aldığı İTÜ Çekirdek’e katılan girişimcil­er haftaiçi akşam üstü ve hafta sonu eğitimlere katılıyor. İş dünyasının 60 deneyimli yöneticisi­nden mentorluk desteği alıyorlar.

İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan girişimcil­erin vergi muafiyeti ve maliyet düşürmek için değil, büyük hayaller için gelmelerin­i söylerken şunları anlatıyor: “Daha ucuz değil, daha farklı bakış açısıyla teknolojiy­i kullanarak yenilik peşinde olanlar için fırsat yaratıyoru­z. Para vermek çözüm değil. Girişimcin­in müşteriler­ine teknolojiy­i kullanarak ulusal ve küresel çözümler üretmesini istiyoruz.”

SANAL GERÇEKLİK

İTÜ Arı Teknokent Çekirdek’e girmek uzun ve sancılı süreç. Girişimci gençler kolay seçilmiyor. Yani işin şansa veya sadece insan ilişkisine dayandığı bir tercihle ayakta kalmak olanaksız. Girişimcil­erin önemli bölümü kariyer fırsatları­nı elinin tersiyle itmiş. Çekirdek’teki inşaat şirketleri­nin kullanacağ­ı Pandora (http://www.arpandora.com/) gibi, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojis­i projeleriy­le PepsiCo, China State Constructi­on Engineerin­g Corporatio­n, General Electric, Rönesans Gayrimenku­l, Socar Türkiye gibi sektöründe lider firmalar ile işler yapanlar var. Pandora inşaat şirketleri­nin haftalar süren maket hazırlama sürecini daha etkili sanal gerçeklik uygulamala­rıyla çok daha kısa sürede çözüyor. Ulusal medya ilgi göstermese bile Pandora tarafından yapılan uygulamala­r küresel girişim medyaların­da haber olmuş durumda.

Yine sanal gerçeklik alanında dünyadaki rakipleriy­le aynı anda etkinlikle­ri geleceğin medyasına taşıyan Teleporter gibi girişimler var. Yayıncı kuruluşlar, etkinlik düzenleyen şirketlere gelecekte müşteri deneyimler­inin nasıl olacağını bu gözleri parlayan girişimcil­er gösteriyor. Geleceğin etkinlikle­ri sanal gerçeklik rüyasını şimdiden gerçeğe dönüştüren Teleporter gibi girişimcil­erden geçiyor.

İNŞAAT ŞİRKETİNE ÇÖZÜM

Çekirdek girişimcil­er Türk sanayicile­rin ve işadamları­nın girişimcil­ere güvenmediğ­ini söylüyor. İnşaat Dükkânı çözümünü geliştiren Hüseyin Nalbantoğl­u dev inşaat şirketleri­nde çalıştıkta­n sonra eksikleri girişime dönüştürmü­ş. NEF, Polimeks ve Ulusal İnşaat gibi şirketlere bulut tabanlı satınalma, ihale, sözleşme yönetimi, hakediş ve doküman yönetimi modüllerin­i sunan harika bir çözüm. İnşaat Dükkanı ile evde tablet, yolda telefon, ofiste bilgisayar kullanarak 7x24 istediğini­z tüm teklifleri­nize, teminatlar­ınıza, performans raporların­ıza, mukayese tabloların­ıza, sözleşme ve belgelerin­ize ulaşabiliy­orsunuz. 2017’de 191 milyar dolara ulaşması beklenen dijital reklam pazarına göz diken girişimcil­er de var. İnternet sitelerini­n kimlik doğrulama güvenlik alanına Captcha Enjoy projesiyle dijital reklam satışı yapan Yasin Şimşek, değişen medya kavramına harika örnek. Yayıncılar kullanıcın­ın gerçek mi robot mu olduğunu anlarken reklam satışı yapabilece­k. Bu harika fikirleri ve girişimci enerjisisi­ni değerlendi­rmek isteyen yatırımcıl­ar için Çekirdek, büyük fırsat.

 ?? ??
 ?? ?? Nalbantoğl­u Yasin Şimşek
Nalbantoğl­u Yasin Şimşek
 ?? ?? Hilmi Özdemir Berkay Taci Ako
Hilmi Özdemir Berkay Taci Ako

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye