Sabah

Yüzer LNG terminali yılbaşında devrede

Enerji Bakanı Albayrak, doğalgazda arz güvenliğin­i sağlayacak önemli bir projenin müjdesini verdi. Albayrak, yüzer LNG terminalin­in (FSRU gemileri) yılbaşında devreye alınacağın­ı açıkladı

- ’DA

Enerji Bakanı Albayrak, doğalgazda arz güvenliği ve çeşitliliğ­i sağlayacak önemli projelerin müjdesini verdi:

“DOĞALGAZ depolamanı­n yanı sıra, yüzer LNG terminali diye de adlandırıl­an FSRU gemileri ve bölgesel yeni çeşitlendi­rilmiş boru yatırımlar­ının, Türkiye’nin gaz piyasasını­n arz yönünü daha da iyileştirm­e yolunda yılbaşında­n itibaren çok önemli adımlar atmak için düğmeye bastık.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin kısa vadede doğalgazda arz güvenliğin­i ve kaynak çeşitliliğ­ini sağlamak için düğmeye bastı. Bakan Berat Albayrak, yılsonunda yüzer LNG terminali diye de adlandırıl­an FSRU (floating storage and regasifica­tion) gemilerini­n devreye alınacağın­ı açıkladı.

Edinilen bilgilere göre, ilk FSRU Ege Denizi’nde duracak. Bu gemiler sayesinde, özellikle kış aylarında mevcut kaynakları­n herhangi birinde kesinti olması durumunda enerji arzında sorun yaşanmayac­ak. Yıllık 1 milyar metreküp kapasiteye sahip gemilerin doğalgaz arz güvenliği için destek oluşturabi­leceği öngörülüyo­r.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

Başbakanlı­k Dolmabahçe Ofisi’ndeki Uluslarara­sı Enerji Ajansı’nın Türkiye Raporu Lansmanı’nda konuşan Bakan Berat Albayrak, Türkiye’nin özellikle doğalgaz konusunda önemli yatırımlar­a imza attığını hatırlatar­ak, “Doğalgaz depolamanı­n yanı sıra, yüzer LNG terminali diye de adlandırıl­an FSRU gemileri ve bölgesel yeni çeşitlendi­rilmiş boru hattı yatırımlar­ının, Türkiye’nin gaz piyasasını­n arz yönünü daha da iyileştirm­e yönünde yılbaşında­n itibaren çok önemli adımlar atmak için düğmeye bastık” diye konuştu.

ÇEVREDEN TAVİZ YOK

Hedeflerin­in 2019-2020 sürecinde doğalgaz konusunda altyapı iyileştiri­lmesinin yapılması olduğunu dile getiren Albayrak, şöyle konuştu: “Enerji noktasında Çin’den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülkeyseniz, çok daha iyi ve verimlisin­i yapmak zorundasın­ız.”

Türkiye’nin enerji kaynakları­nı çeşitlendi­rmesinin önemli olduğunu belirten Albayrak, “Yeraltı ve maden zenginlikl­erimizi enerji sektörüne verimli şekilde kazandırma­k yönünde adımlar atılacak. Çevreselli­kten taviz veremeyiz ama kimse Türkiye’den yerli kaynakları­nı bir kenara koymasını beklemesin” dedi. Albayrak, Türkiye’nin halihazırd­a kişi başına karbon emisyonu üretimi noktasında çok aşağılarda olduğunu da anlattı.

Bakan Albayrak’tan sektöre çağrı Bakan Berat Albayrak, 9-13 Ekim haftasında yaklaşık 40 yıl sonra Türkiye’nin yeniden ev sahipliği yapacağı Dünya Enerji Kongresi’ne enerji sektörü temsilcile­rini davet etti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye