Sabah

Ahtapotun kan dolaşım sistemi

-

Paranın ardında bıraktığı iz, bilgi teknoloMil­eri yardımıyla en güçlü delil haline gelebiliyo­r. Bilişimden de önce Alkapon gibi mafya liderlerin­in para izinden enselenebi­ldiği düşünülürs­e, FETÖ çetesinin iç ve dış temizliğin­de en kullanışlı yöntemleri­n bu alanda geliştiril­eceği kesin.

Bugün 42 imam kuryenin 3.5 milyar ’lık para transferi açığa çıkarıldı.

İngiltere’den 1iMerya’ya, 6udan’dan 0alta’ya dek bu hain kan dolaşım sistemi üzerinden şimdiye dek yurtdışına çıkarılan miktarın 20 milyar ’ı bulduğu hesaplanıy­or.

Burada izi sürülürken dikkat edilmesi gerekenin, Türkiye’den dışarıya çıkan para

olduğunu düşünüyoru­m. Ahtapotun kollarını budarken en güçlü kolu finans teşkil ediyorsa, FETÖ’cü ayıklaması­nda

çok hızlı yol alınabilec­ek.

17-25 Aralık öncesi radar dışı tutulsa da bu tarihten beri yapılan işlemlerde doğrudan FETÖ’ye transferle­r, “ayıklama kriteri” olacaktır. Bu yüzden sadece sanal dünya ve finans ağları üzerinden değil, fiziki para transferle­ri de gündeme gelecek.

Örneğin milyonlarc­a doları kendine bağlı bir havayolu şirketinin uçaklarıyl­a transfer ettiği bilgisi henüz, bu şirketin yönetimine uzanmadı. Ancak 0A6A.’ın gayretleri ve titiz çalışması sayesinde gizlenmiş FETÖ’cü holding patronları etrafındak­i çemberin

daraldığı da ortada... Bilişim sayesinde vergi kaçak ve kayıpların­ı izleme ve yakalamada gösterdiği­miz başarı, Maliye’de yığınca uzmanlık oluşmasını sağladı. Belki bu süreçte FETÖ ahtapotunu­n kan dolaşım sistemini analiz etmede bu uzmanlıkla­rdan yardım alınabilir. Sonuçta söz konusu olan para transferi ve ticari işlemlerin ardında bıraktığı elektronik izler ise bunları anlamlandı­rma, delil haline getirme ve karar vericilere “adil yöntemler” oluşturma yönünde seçenek sunulabili­r. T+< Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın, yabancı gazetecile­re “aslında

Türkiye’de neler olduğunu” anlatmasın­ın, diğer yetkin yöneticile­re örnek olması gerekir. Buna biz kamu diplomasis­i diyoruz.

Gerekliydi ama yeterli olması için özel sektörün de Aycı’nın gerçekleşt­irdiği türden etkinlikle­r ile kendi eko sisteminde, Türkiye’ye yönelik algı operasyonl­arına karşı durması şart. Aksi halde ahtapotun kan dolaşımını bilsek dahi, bunun yurtdışı desteğini kesmek adına yabancılar­a yönelik algı temizliği yapılmamış olur.

 ?? ÖNERİ-YORUM ??
ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye