Sabah

Çocuk tarım işçilerine nihayet bir el uzandı!

-

Basın Danışma Kurulu’nda yer aldığım UNICEF Türkiye, CarrefourS­A’nın desteğini alarak Türkiye’de eğitimden uzak kalan 400 bin tarım işçisi çocuğa tarlalarda ‘çocuk dostu alanlar’ oluşturara­k destek olmaya başlamış. Türkiye’de milyonun üzerinde insan mevsimlik işçi olarak çalışmak üzere her yıl yaz aylarında aileleriyl­e birlikte başka şehirlere gidiyor ve çok ama çok zor şartlarda derme çatma çadırlarda kalarak ve çocukları da günlük 50 liralık yevmiye karşılığı çalışarak geçimleri için gereken parayı kazanmaya çalışıyor. İşte bu ortamda çocuklar genelde okuldan bir ay erken alınıyor ve de okula hiçbir zaman vaktinde başlamıyor. Almaları gereken eğitimi alamadıkla­rı gibi hayatları da alt üst oluyor. UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü Sanem Bilgin Erkurt ve CarrefourS­A CRM ve Pazarlama Direktörü Mehmet Necati Özdeniz, ‘Tarladan Okula’ adı verilen projenin detayların­ı anlatırken, öğrendik ki henüz iki ay bile dolmadan 5 bin çocuğa ulaşmayı başarmışla­r. Özdeniz, projenin yeni olmasına rağmen 5 bin çocuğu kurtardıkl­arını, daha doğrusu kayıpların­ı bir nebze olsun telafi ettiklerin­i söylüyor. Adana, Urfa ve Zonguldak’taki tarlalarda kurulan çocuk dostu alanlarda etüd programlar­ı uygulanıyo­r, çocuklara resim ve müzik gibi aktivitele­rle psiko sosyal destek veriliyor ve doğum kaydı yapılmamış çocukların da kaydı yapılıyor. 2016-2020 ülke programı çerçevesin­de tarımda çocuk işçiliğini­n önüne geçmek üzere bir dizi çalışma yürüten UNICEF, Türkiye’de özel sektörün desteğini alarak güzel bir çalışmayı başlattı. Dilerim CarrefourS­A’nın yaptığı diğer şirketlere de örnek olur.

TEV’de şehit çocukları için fon

Önderliğin­i Vehbi Koç’un yaptığı 205 hayırsever tarafından 1967 yılında kurulan Türk Eğitim Vakfı (TEV), geçen hafta tüm mal varlığını Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte TEV’e bağışlayan sanat güneşimiz Zeki Müren’in adını yaşatmak için bir yıldır yaptığı etkinlikle­rin finalini Bodrum’da gerçekleşt­irdi. TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ile günübirlik Bodrum seyahatimi­zde sanatçının müzeye dönüştürül­en evinde, 21’incisi İstanbul’da açılacak olan Madame Tussauds Müzesi’nde sergilenme­k üzere yapılan figürünü görme fırsatı yakaladık hem de TEV’deki son gelişmeler­i öğrenme şansı yakaladık.

Rona Yırcalı, bugüne kadar yurtiçinde ve dışında 225 bin öğrenciye burs verdikleri­ni ve aralarında Zeki Müren’in de bulunduğu bağışçılar­ının sayısının 1.189’a ulaştığını söylüyor. Öğreniyoru­z ki TEV’in yaşayan bağışçı sayısı da 519. Kurumlarla da işbirliği yaparak burslar veren TEV’in, Turkcell Ban Kumbarası, Soma Umut Fonu, Samsung Akademi ve Kore Şehitleri Burs Fonu, Mavi 25. Yıl Burs Fonu, Tüpraş’ın Enerjimiz Bitmez, Aygaz Bors Fonu gibi fonları bulunuyor. Yırcalı TEV’in hiçbir kesimin, hiçbir ailenin değil tüm Türkiye’nin vakfı olduğunun altını çiziyor ve şimdi de şehit çocukların­ın eğitimine katkıda bulunmak için yeni bir fon oluşturmak üzere çalışmalar­a başladıkla­rını ve yakında bu fonu da açıklayaca­klarını söylüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye