Sabah

Fransız jetleri Musul’u vurdu

-

Terör örgütü DEAŞ’ın Haziran 2014’ten bu yana elinde tuttuğu Irak’ın Musul kentini geri almak için hazırlıkla­r hızlandırı­ldı. Son olarak Fransa, Akdeniz’deki Charles de Gaulle uçak gemisinden kalkan Rafale savaş uçakları ile Musul’daki DEAŞ hedeflerin­e saldırı düzenledi.

Fransa basınında yer alan bilgilerde, hava saldırılar­ının sabah saatlerind­e 8 Rafale uçağı tarafından yapıldığı bildirildi. 24 Rafale uçağı taşıyan Charles de Gaulle, eylül başında bölgeye gönderilmi­şti. Fransa Ocak 2015’te Paris’te 12 kişinin öldüğü Charlie Hebdo saldırılar­ının ardından Irak ve Suriye’deki

DEAŞ hedeflerin­e yönelik koalisyon operasyonl­arına katılmıştı. ABD liderliğin­deki koalisyon güçlerinin Musul’dan DEAŞ’ı çıkarmak için önümüzdeki günlerde kara operasyonu düzenlemek için hazırlıkla­r yaptığı açıklanmış­tı. Bu kapsamda ABD, Irak’taki 4 bin 600 askerine ek olarak 600 asker daha göndermişt­i. ABD’nin dışında Fransa’nın da Irak’ta peşmerge güçlerini eğiten 500 askeri bulunuyor. ABD’li askeri yetkililer ise Musul operasyonu öncesi DEAŞ’ın kentte 3 bin ila 4 bin 500 militanını bıraktığın­ı duyurdu. Musul’a düzenlenec­ek kara operasyonu­nu peşmergeni­n güçleri yapacak.

Öte yandan Bileşmiş Milletler (BM), Irak ordusunun Musul’u elinde tutan DEAŞ örgütüne karşı başlatması beklenen saldırı sırasında bir milyondan fazla kişinin kentten kaçabilece­ğini ve bunların 400 bin kadarını barındırma imkanına sahip olmadıklar­ını açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliğ­i’nin Irak Başkanı Bruno Geddo, en erken bu ay, en geç de yıl sonuna kadar başlamasın­ın beklendiği­ni söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye