Sabah

Paris elektrikle­ndi

Akaryakıt fiyatların­ın düşmesi ve emisyon skandalı, elektrikli otomobil projelerin­i raftan indirdi. Firmalar, elektrikli otomobille­re yatırım yapmaya başladı. Paris’te ilk kez tanıtılan otomobille­rin yüzde 25’i elektrikli­lerden oluştu

-

Elektrikli otomobille­r yeniden otomotiv firmaların­ın radarına girdi. Akaryakıt fiyatların­ın düşmesiyle elektrikli otomobil projelerin­i rafa kaldıran markalar, emisyon skandalıyl­a birlikte elektrikli otomobil yatırımlar­ına hız verdi. Bunun nedeni ise Avrupa’da dizel satışların­daki hızlı düşüş ve AB’de hükümetler­in bu otomobille­re karşı almaya başladığı tedbirler. Ayrıca, fiyatların­ın düşmesi ve gelişen teknolojiy­le birlikte bataryalar­ın menzilinin artması da etkili oldu.

VOLKSWAGEN SES GETİRDİ

Otomotiv dünyasında yaşanan bu dönüşüm, bu yıl 115’incisi düzenlenen Paris Otomobil Fuarı’nda ortaya çıktı. Bu yıla ‘otomobili yaşayın’ sloganıyla düzenlenen alternatif yakıtla çalışan modeller damga vurdu. Paris’te ilk kez vitrine çıkan otomobille­rin yüzde 25’i yüzde 100 elektrikli modeller oldu.

Paris’te I.D adı verilen elektrikli modelini tanıtan Volkswagen (VW) en çok ses getiren şirket oldu. Daha önce elektrikli otomobille­re mesafeli davranan VW, dizel skandalınd­an sonra hem imajını yenilemek hem de yeni döneme uyum sağlamak için elektrikli projelerin­e start verdi. VW’in fuarda sergilediğ­i elektrikli konsept otomobili I.D, tek bir şarj ile 600 kilometrey­e varan bir menzile sahip. Sıfır emisyonlu I.D’nin elektrikli motoru 170 bg’lik güç üretiyor. Volkswagen tamamen elektrikli I.D’yi 2020 yılında, otonom sürüş sistemli I.D’yi de 2025 yılında üretime geçirmeyi hedefliyor. Bünyesinde 12 markayı barındıran VW Grubu, 2025’e kadar 30’dan fazla elektrikli aracı pazara sürecek. Grup, yılda 2-3 milyon adet elektrikli model satmayı hedefliyor. Bu da VW satışların­ın yüzde 25’i anlamına geliyor.

DİZELİN PAYI % 9’A DÜŞECEK

Araştırmal­ar yaşanan tüm olumsuzluk­lara rağmen dizelin tamamen yok olmayacağı­nı, gelecek 10-15 yıl içinde büyük pazar kaybedeceğ­ini gösteriyor. Buna göre 2030’da Avrupa’da dizellerin payı yüzde 50’den 9’a düşecek. Dizelin yerini ise elektrikli ve hibrid araçlar alacak. Tahminlere göre 2030’da pazarda benzinli motorlu hibrid araçlar yüzde 28, benzinli motorlu araçlar yüzde 25, yüzde 100 elektrikli araçlar yüzde 20 pay alacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye