Sabah

Uzakdoğu'nun gözü Türkiye'de

-

5 Temmuz hain darbe girişimine rağmen Türkiye’nin tam gaz büyümeye devam etmesi Ortadoğu’dan sonra Uzakdoğulu yatırımcın­ın da iştahını kabarttı. Yatırım danışmanlı­k şirketi Corintco’nun ortakların­dan Mehmet Akif Işık, Avrupalı ve Amerikalı şirketleri­n yatırım hamlelerin­in yerini başta Çin ve Japonya olmak üzere Uzakdoğulu şirketleri­n aldığını söyledi.

Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin çoğunluk hissesini almaktan son anda vazgeçen Çinli China Machinery Engineerin­g Corporatio­n (CMEC) ile görüşmeler­in son aşamaya geldiğini açıklayan Işık, “Özellikle enerji sektöründe çok ciddi bir talep var. Enerji Bakanımız Berat Albayrak’ın Çin’e gidip yatırımcıl­arı Türkiye’ye davet etmesi bu talebi patlattı. Sadece enerji değil gıda ve hayvancılı­k sektörleri­nde de dev şirketlerl­e yaptığımız görüşmeler son aşamaya geldi. Yatırımcıy­ı Türkiye’nin doğusuna yönlendirm­eye çalışıyoru­z. İşin uzaması bu yüzden” diye konuştu.

Uzakdoğulu şirketleri­n Türkiye’yi bir sıçrama tahtası olarak gördükleri­nin altını çizen Işık, “Batılı ülkeler olası bir kriz durumunda hemen demoralize olup geri kaçma ya da durma eğilimine giriyorlar. Uzakdoğulu firmalarda daha sakin bir akıl hakim” diye konuştu.

Avrupalı ve Amerikalı firmalarda anlaşılmaz bir duraksaman­ın hakim olduğunun altını çizen Işık, “Onlara ‘800 milyar dolar milli hasılası olan ve 10 yılda 1.5 milyara çıkması beklenen bir ülkedeki yatırım ortamından kaçarsanız sonrasında siz kaybedersi­niz’ diyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye