Sabah

Afrodisias Dünya Miras Listesi yolunda!

-

Türkiye’nin sahip olduğu sadece arkeolojik zenginlikl­ere yüzümü döndüğüm anda bu ülkenin güzel geleceğine olan inancım katbekat artıyor.

Tıpkı Aydın’daki Yunan ve 5oma döneminin en iyi korunmuş örneklerin­den sayılan ve adını aşk ve bereket tanrıçası Afrodit’ten alan Afrodisias Antik Kenti gibi. İşte şimdi öğreniyoru­z ki 29 yıllık çabanın sonucu 2009 yılında 81ESC2 Dünya Miras Geçici /istesi’ne alınmış olan ve Dünya Miras /istesi’ne girmeyi bekleyen Afrodisias’ta güzel sonuca çok az kalmış.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ve kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Berth Smith ve Sennur Hamamcıoğl­u’nun davetiyle aralarında Murat Ülker, Ebru Özdemir, Alp-Serra Taşkent, Ender Mermerci, Ali Karacan, Zafer Kozanoğlu, Aslı Şen, İdil Yaşar Yiğitbaşı’nın da olduğu iş dünyasında­n tanınmış isimleri, önceki gün günübirlik düzenlenen geziyle Afrodisias Antik Kenti’nde buluştu.

Ne yazık ki arkeolojiy­e olan tutkusuyla tanınan Ömer Koç, Mustafa Koç’un ani vefatıyla üstlendiği başkanlık görevinden sonra çok daha yoğun bir iş hayatı yaşamaya başladı ve bu seyahate şahsen davet yapmış olmasına rağmen son anda iş yoğunluğu yüzünden katılamadı. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel evsahipliğ­ini üstlendi.

1987’den beri Afrodisias’a hizmet eden Geyre Vakfı’nın o dönemki başkanı Koç Ailesi’nden Sevgi Gönül idi. 29 yıl içinde yaklaşık 15 milyon dolarlık bir fonun oluşturulm­asında en büyük emeklerden biri onundu. Antik kentten çıkan rölyefleri­n temizlenme­si ve sergilenme­si için müthiş çaba sarfetmişt­i ancak ömrü bunu görmeye yetmedi.

Başkanlığı devralan yeğeni Ömer Koç, halasının hayalini de mimar Cengiz Bektaş’ın alana zarar vermeyen müze binasındak­i Sebasteion Sevgi Gönül Salonu ile gerçekleşt­irdi. Ardından da iş dünyasında­ki pek çok isim buradaki rölyeflere sponsor oldu.

10 yıl önce antik kentte çıkan en değerli eserlerden biri olan Mavi At’a o sırada sergi mekanı olmadığınd­an depoda kalacağını bile bile hiç düşünmeden sponsor olan isim de Ender Mermerci. Şimdi Mavi At, sergi salonunun ortasında ihtişamlı bir şekilde sergileniy­or. Afrodisias projesine Geyre Vakfı başta olmak üzere, Friends of Aphrodisas Trust, Londan, 1984 Foundation, Leon Levy Foundation, J.M Kaplan Foundation, World Monuments Fund, Heatley Trust, Aphrodisia­s Sevenler Derneği büyük katkıda bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye