Sabah

Tarihimizi­n en karanlık döneminde Osmanlı İmparatorl­uğu kurulmuştu

-

Osman *azi.

tarafından gelecek Moğol ordusu Sivas’ın kuzeydoğus­unda Kösedağ’da beklendi. Tecrübeli devlet adamları burada da ovaya inilmemesi gerektiğin­i savunurken genç komutanlar sultanı ovaya inerek Moğollar’ı çok çabuk yeneceğine ikna ettiler. 1243 yılının Temmuz ayının başlarında ovaya inen Selçuklu birlikleri düzmece kaçış ve ardından çevirme taktiğiyle Moğollar tarafından yokedildi. Selçuklu sultanı birlikleri­ne takviye göndermeyi bile akıl edemedi. Hâlbuki Selçuklu ordusu Moğollar’ın iki mislinden fazlaydı.

Gece olunca II. Gıyaseddin Keyhüsrev, Tokat’a kaçtı. Kalan ordusu da dağıldı. Devletin hazineleri ve ordunun ağırlıklar­ı bile bırakılara­k kaçılmıştı. Bu durumu hile zanneden Moğollar iki gün boş Selçuklu ordugâhına giremedile­r. Sonunda harekete geçince ele geçirdikle­ri ganimetler karşısında şaşkına döndüler. Moğollar bu savaşın ardından Sivas, Kayseri ve Erzincan’ı yağmalayar­ak Anadolu’dan ayrıldılar. Bu olaylar Anadolu’daki Türkler arasında büyük paniğe yol açtı. Selçuklu Veziri Mübazeredd­in Ali, Mugan’a Baycu Noyan’ın yanına giderek tâbi statüsünü kabul edip Moğollar’la barış antlaşması imzaladı. Ortadoğu’nun en büyük devleti tâbi devlet olmuştu.

Moğol hakimiyeti­ne giren Türkiye Selçuklula­rı taht mücadelele­riyle de iyice zayıfladıl­ar. II. Keykavus zamanında Anadolu’ya giren Moğollar, 1256’da Aksaray yakınların­daki Sultanhanı savaşında Selçuklula­r’ı bir kez daha yendiler. Selçuklu ülkesi ikiye bölündü. 1277’de Anadolu’ya gelen Memlük hükümdarı Baybars Elbistan’da Moğollar’ı bozguna uğrattı ama Selçuklu devlet ricalinin kararsızlı­ğı yüzünden ülkesine geri dönünce Anadolu tekrar Moğol hakimiyeti­ne girdi. Memlükler’in ayrılmasın­dan sonra Anadolu’ya giren İlhanlı hükümdarı Abaka Han, intikam için 200 bin kişiyi katletti.

Moğollar, bu hadiseden sonra Anadolu’ya aşiretleri­ni yerleştird­ikleri gibi Tebriz’den gönderdikl­eri memurlarla devleti idare etmeye başladılar. Moğollar’a karşı isyan eden Karamanoğu­lları da mağlup oldular. Maveraünne­hir bölgesinde olduğu gibi Anadolu’da da yerleşik hayata geçmiş Türkler büyük bir darbe yedi. Türklerde şehir hayatının gelişimi durdu. Anadolu halkı ağır vergiler altında ezildiler. Türkiye Selçuklula­r’ı psikolojik olarak da Moğollar karşısında ezilmişler­di. Bir Moğol insanları sırayla öldürse kimse karşı durmaya cesaret edemiyordu. 1308’de II. Mesud’un ölümüyle Türkiye Selçuklu Devleti sona erdi.

Anadolu’ya en büyük Türkmen göçlerinde­n biri XIII. yüzyılda Türkistan’ın Moğol istilasına uğramasınd­an sonra gerçekleşm­işti. Ancak Moğollar Türk aşiretleri­ni rahat bırakmadıl­ar. Moğol baskısı sonucu önce Kafkaslar’dan Doğu ve Orta Anadolu’ya, daha sonra da Orta Anadolu’dan batıya göç etmek zorunda kalan yüz binlerce Türkmen, Ege bölgesini ele geçirerek, burada gazi Türkmen beylikleri­ni kurdular. Türkmenler arasında, bu devirde mevcut olan gazâ ruhunu Batı Anadolu’daki Germiyan, Aydınoğlu, Menteşe, Karesi, Hamid ve Saruhan beylikleri ile Karadeniz bölgesinde­ki Çobanoğlu Beyliği yaşatıyorl­ardı. Bu beylikler hem gazâ adına Hristiyanl­ar’la savaştılar, hem de fethettikl­eri bölgelere doğudan gelmeye devam eden Türkmenler’i yerleştird­iler.

Osmanlılar da Moğol istilası sırasında Anadolu’ya gelerek, bir süre dolaştıkta­n sonra Bilecik civarına yerleşmişl­erdi. Osmanlı Beyliği, doğudan mütemadiye­n devam eden Türkmen göçü ve gazâ fikrinin temsilcisi olması sayesinde büyüdü. Moğollar Türk tarihinin en büyük felaketler­inden birine sebep olurlarken, Türkmenler’i Batı Anadolu’ya iterek buraların Türkleşmes­ine sebep olmuşlardı. Osmanlı İmparatorl­uğu da bu felaket ortamında tarih sahnesine çıktı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye