Sabah

Musul’un kurtarılma­sı mı, Irak’ta iç savaş mı?

-

Musul’a giden Irak ordusu iki gündür duruyormuş... İlk direniş belirtisin­de tökezlemiş, sarsılmışl­ar...

Ajanslar bu haberleri geçerken şaşırdınız mı? Sanmam. *ünlerdir tv’lerdeki haber görüntüler­ini izliyorsan­ız, şaşırmanız imkânsız.

Yüzlerce farklı bayrakla kameralar önünde poz vermeyi seven ama uzaklarda bir yerden ateş açılınca ne yapacağını bilemeyen bir güruha ordu denebilir mi? İşin gerçeği şu... Koalisyon güçleri gerçekten DAEŞ’i yenmek ve şehirden atmak istiyorlar­sa, bunu çok başka biçimde yaparlardı.

Bunu bilmek için uzman olmak gerekmiyor.

Musul’un özgürleşti­rildiği yok! İşin o yanı hikâye!

7ersine yeni bir iç savaşın temelleri derinleşti­riliyor.

Hep anlattım ya... DAEŞ taşı bir seferde çok kuş vuruyor. Defalarca söyledim... Her cıvataya uyan bir tür İngiliz anahtarı!

Şimdi tabloyu baştan alıp soralım...

Mezhepçi bölünmeye teslim olmuş ve Şiilerin yönetimine terk edilmiş bir Bağdat’ın eli nasıl rahatlatıl­ır, durum bütün dünyada nasıl meşrulaştı­rılabilird­i? Cevabı biliyorsun­uz... Siyasi ve sosyal ortamdan ve dünyanın dikkatinde­n Sünni Iraklıları uzaklaştır­ıp yerine DAEŞ’i koyarak... Olay buydu. Nitekim başardılar da. Musul’un DAEŞ’e terk ediliverme­si bu süreçte kırılma anı oldu.

Dikkatler terör örgütüne odaklandı ve böyle Iraklı Sünnilerin 2003’ten beri çektikleri unutturuld­u.

Tv’lere çıkan bazı uzmanlar(!) §istikrar getirme” klişesini hâlâ sürdürüyor­lar. İki binlerin başından beri böyleler fakat hiçbir yere istikrar gelmedi. Görünen o ki, §Küresel merkez” yani dünyanın hegemonlar­ı Ortadoğu’da istikrar falan değil, bir süre daha kontrollü kaos ortamının sürmesini istiyor. İyice dağıttıkta­n sonra istedikler­i gibi toplayacak­lar. Yeni bir harita, yeni ülkeler, yeni çıkarlar, yeni hesaplar peşindeler

Yepyeni bir dinamik bu gidişi durdurur ve tersine çevirebili­r mi? Belki!

Fakat görünen tablo bu konuda umut vermiyor.

Çünkü plan öyle kurgulanma­mış.

Plan, daha fazla bölünme, daha fazla çatışma üzerine kurulu.

Dua edelim ki, Musul harekâtı sivillerin ve özellikle de çocukların acılarını biraz olsun, azaltacak hale sokulsun...

Dua edelim ki, Türkiye harekâta adil bir kuvvet olarak dahil olsun, yanlışları ucundan kıyısından doğrultmay­a çalışsın...

hasmet.babaoglu#sabah.com.tr S0S HAS0E7 yaz ’ye gönder. ( . 7L) 0H facebook.com hasmetbaba­oglu.sabah

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye