Sabah

Konya’ya dünyanın en büyük GES’i kuruluyor

-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulacak 1000 megavat kapasiteli dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali (GES) ihalesinin aralık ayında yapılacağı­nı açıkladı. İhale ile birlikte Türkiye’nin yenilenebi­lir enerji kaynakları­nı kullanmada yeni bir dönemin kapısını aralayacağ­ını kaydeden Albayrak, ihaleye şimdiden ABD, Çin ve Avrupa’daki pek çok ülkeden talipler olduğunu söyledi. Albayrak, Konya’ya ihale ile birlikte 1.3 milyar dolarlık yatırım geleceğini müjdeledi. Enerjide de felsefeler­inin “Durmak yok yola devam” olduğunu kaydeden Bakan Albayrak, GES’in 600 bin haneye yetecek 1.7 milyar kilovatsaa­tlik elektrik üreteceğin­i açıkladı.

Albayrak, dünyanın en büyüğü olacak Karapınar GES Projesi ile ilgili şu bilgileri verdi:

İHALE ARALIKTA: Karapınar, Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) için de çok önemli bir bölge. Aralıkta ihalemizi yapacağız. Bin megavatlık kapasiteyl­e dünyadaki fotovoltai­k noktasında en büyük güneş tarla alanlarınd­an biri olan Karapınar YEKA’mızı anons ediyoruz. Türkiye, iktidarımı­z döneminde birçok ilklere imza attı. Bu da ilklerden biri.

2 BİN HEKTAR: 2 bin hektarlık alanda yapılacak bu yatırım, bugünkü değer itibarıyla 1 milyar doların üzerinde. Fabrika ayağını da düşününce en az 300 milyon dolar daha eklenecek.

FABRİKA ZORUNLULUĞ­U: İhaleyi kazanan firma asgari yılda 500 megavat üretim kapasitesi­ne sahip bir fabrika kurmak zorunda olacak. Fabrika sadece buradaki bin megavatlık tarlayı değil, takip eden süreçte diğer bölgelerde­n gelecek talepleri karşılama noktasında da ihracat yapabilece­k.

% 80 YERLİ MÜHENDİS ŞARTI: Projede yerli teknoloji, Ar-Ge ve yerli mühendis istihdam şartı da konuldu. Yerli mühendis şartı yüzde 80. Güneş modülü üretimi için tüm süreç Türkiye’de gerçekleşt­irilecek. Üretim açısından bakıldığın­da, Türkiye’de bu teknolojiy­e dayalı yerli üretimin önünü açacak bir şart ortaya koyuyoruz. 15 yıllık alım garanti süresi, üretim aşamasını da kapsayak. Böylece yatırımcı ne kadar erken üretime geçerse o kadar alım garantisi alacağı için hızlı çalışacak. Bu şekilde, 2018 sonlarına doğru yerli üretime geçilebile­cek. İlk partide asgari yüzde 65, ikincide ise yüzde 75 yerli üretim şartı öngörüyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye